9. Savjetovanje o energetici

Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za niskokarbonsku budućnost

13.09.2023. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Ceteor

Ovo nije samo još jedan događaj o energiji!

CETEOR je procesu organizacije devetog Savjetovanja o energetici, čija je ovogodišnja tema "Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za niskokarbonsku budućnost Zapadnog Balkana".

Ovaj inovativni i informativni događaj, održati će se 5. - 6. oktobra 2023. godine, u Hotelu Hills u Sarajevu, a osmišljen je kako bi stvorio sinergiju između profesionalaca i zainteresovanih strana iz oblasti energije, informacionih tehnologija i održivosti. Događaj se bavi istraživanjem i razmatranjem najnovijih trendova u digitalizaciji energetskog sektora, kao i načinom na koji principi cirkularne ekonomije mogu igrati ključnu ulogu u stvaranju niskokarbonske budućnosti za regiju Zapadnog Balkana.

Prvi dan će početi uvodnim govorom na temu "Porijeklo energije". Ovo predavanje će nas voditi kroz razvoj energije, od njenog osnovnog korištenja kao vatre, do njenih najmodernijih modernih izvora. Prezentacija ima za cilj da rasplete složenosti kako je naše razumijevanje i iskorištavanje energije transformisano kroz različite civilizacije i kako su ti pomaci uticali na društvo, okolinu i ekonomiju.

Naredna sesije prvog dana produbiće različite aktuelne teme o energiji i održivosti. Ova sesija će ukazati na stanje dekarbonizacije u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu, te naglasiti izazove, perspektive i strateške pristupe regije. Posebna pažnja biće posvećena posljedicama postupnog ukidanja upotrebe uglja.

Druga sesija će prebaciti fokus na ekonomske aspekte energetske tranzicije, prvenstveno se baveći integracijom kriterija za zaštitu okoliša, društvenog i upravljačkog (ESG) u finansijske strategije. Učesnici će dobiti uvide u glavne izvore i potencijalne prepreke za održivo finansiranje.

Posljednja sesija prvog dana okrenuće se inovacijama u oblasti zelene gradnje i implementaciji hibridnih energetskih sistema. Ova sesija će analizirati trenutne trendove u dizajnu koji promoviraju energijsku efikasnost (EE) i smanjuju emisiju stakleničkih gasova.

Drugi dan Savjetovanja o energetici, započeti će sa načinima na koje digitalna transformacija i cirkularna ekonomija utiču na energetski sektor. Ovo će obuhvatiti razne teme, od digitalizacije energetske infrastrukture i uloge podataka u optimizaciji upotrebe energije, do položaja cirkularne ekonomije u kontekstu energije.

Dalje sesije drugog dana baviće se temama kao što je uloga digitalnih platformi u promovisanju cirkularne ekonomije u energetskom sektoru, te kako digitalna transformacija i cyber sigurnost oblikuju budućnost pametnih mreža i pametnih gradova. Učesnici će saznati kako vještačka inteligencija (AI), Big Data i Internet stvari (IoT) mogu poboljšati EE podržati integraciju obnovljivih izvora energije.

Završna sesija fokusiraće se na presjek pametnih gradova i e-mobilnosti, razmatrajući kako uključivanje inteligentnih transportnih sistema u urbanističko planiranje može doprinijeti ciljevima održivosti.

9. Savjetovanje o energetici pod nazivom „Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za niskokarbonsku budućnost Zapadnog Balkana" pružiće učesnicima platformu za razumijevanje najnovijih dostignuća u tehnologiji i politici energije na Zapadnom Balkanu. Kroz niz provokativnih predavanja i diskusija, učesnici će steći ključne uvide i učestvovati u dijalogu o budućnosti energije u regiji.

Za sve detaljne informacije o 9. Savjetovanju o energetici, za registraciju prisustva ili sponzorstvo, posjetite oficijelnu web stranicu: www.e-council.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave