Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

IFC sarađuje s Raiffeisen bankama u cilju jačanja trgovinskog finansiranja u istočnoj Evropi

15.10.2009. 17:29 / Izvor: eKapija.ba

IFC, članica grupacije Svjetske banke, uspostavlja partnerske odnose s Raiffeisen International Bank-Holding AG u cilju proširenja pristupa trgovinskom finansiranju putem svoje mreže banaka u Rusiji, Češkoj Republici i Bosni i Hercegovini, čime se daje podrška trgovinskoj razmjeni i umanjuje utjecaj globalne finansijske krize.

Uključivanje ovih banaka iz međunarodne mreže Raiffeisen-a u IFC Program globalnog trgovinskog finansiranja predstavlja dio širih aktivnosti IFC-a u sklopu Zajedničkog akcionog plana za finansijske institucije, usmjerenog na centralnu i istočnu Evropu.

Pokrenut u februaru 2009. od strane tri najveća multilateralna investitora i kreditora u regionu – Evropske banke za obnovu i razvoj, grupacije Evropske investicione banke i grupacije Svjetske banke – taj akcioni plan ima za cilj pružanje pomoći privatnim preduzećima da izađu na kraj s ekonomskom krizom davanjem podrške lokalnim bankarskim sistemima i povećanjem obima kreditiranja za mala i srednja preduzeća.

"Zadovoljstvo nam je što su se dodatne tri banke Međunarodne mreže Raiffeisen pridružile IFC-ovom programu trgovinskog finansiranja", izjavio je Herbert Stepic, glavni direktor Raiffeisen International-a.

"Time će se dodatno povećati naši kapaciteti u smislu obezbjeđivanja sredstava trgovinske podrške u regionu, posebno malim i srednjim preduzećima, a tim će se trima podružnicama omogućiti da ostvare pristup mreži banaka koje učestvuju u programu".

Bankovne podružnice Raiffeisen Internationala u Bjelorusiji, na Kosovu, u Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini već učestvuju u IFC-ovom trgovinskom programu.

Jyrki Koskelo, potpredsjednik IFC-a za Evropu, Centralnu Aziju, Latinsku Ameriku i Karibe, te za Globalna finansijska tržišta i sredstva, izjavio je: "Uvođenjem mreže Raiffeisen banaka u naš trgovinski program doprinijet će se ublažavanju udara na trgovinsko finansiranje u centralnoj i istočnoj Evropi. Zadovoljstvo nam je što naše postojeće partnerstvo s Raiffeisenom raste na globalnom nivou".

IFC-ov Program globalnog trgovinskog finansiranja podržava trgovinsku razmjenu na tržištima u nastajanju obezbjeđivanjem djelimičnih ili cjelovitih garancija za pojedinačne transakcije, na osnovu garancija za rizik plaćanja prema međunarodnim bankama koje izdaju sredstva finansiranja lokalnim bankama.

Tim programom doprinosi se jačanju kapaciteta banaka u obezbjeđivanju trgovinskog finansiranja na složenim tržištima gdje su takva sredstva finansiranja možda ograničena. Od pokretanja programa 2005., u njegovom okviru izdato je garancija u vrijednosti od 3 milijarde dolara širom svijeta, putem mreže od preko 300 banaka-učesnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave