Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH

25.09.2018. 13:07 / Izvor: Akta.ba

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH organizuje

Radionicu: "Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH"

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA IMAJU PRILIKU POBOLJŠATI ODGOVOR NA POPLAVE

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH organizuje radionicu na temu “Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH“.

Radionica će se održati 28. septembara 2018. godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH sa početkom u 10:00 sati.

Ova radionica je dio aktivnosti koje se, u okviru EU ProLocal programa, sprovode u cilju održanja pozitivnog trenda ekonomskog oporavka u BiH od posljedica poplava iz 2014 godine. Naime, katastrofalne poplave koje su u maju 2014. godine pogodile cijeli region, izazvale su značajne štete u sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH. Ukupna direktna i indirektna šteta koju je pretrpio privatni sektor u BiH procjenjuje se na preko 1.5 milijardi KM. Posljedice poplava iz 2014. godine pokazale da sistem odbrane od poplava zahtjeva unaprijeđenja kako bi se u budućnosti smanjio rizik za ukupan ekonomski razvoj zemlje.

U cilju poboljšanja spremnosti malih i srednjih preduzeća da adekvatno reaguju u slučaju novih poplava, EU ProLocal če u narednom periodu pomagati malim i srednjim preduzećima u izradi individualnih akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava.

Oko 150 bosansko-hercegovačkih preduzeća će pojedinačno, na osnovu analize stanja i uslova u svakom, definisati mjere prevencije te procedure koje se trebaju provesti tokom i nakon poplava. U okviru navedene radionice biće prezentovana metodologija izrade akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava, kao i način prijave preduzeća zainteresovanih za ostvarivanje podrške u njihovoj pripremi.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura i Vlada Njemačke sa 4 miliona eura, a sprovodi GIZ. U okviru EU ProLocala implementiraju se aktivnosti za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz 4 najdinamičnija ekonomska sektora u BiH.

Sva preduzeća zainteresovana za učešće u ovoj radionici, mogu svoje prisustvo potvrditi na telefon 033/566-303 ili e-mail: l.sepic@kfbih.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave