Britanska vlada finansira izgradnju kapaciteta za razvoj i primjenu strategija ruralnog razvoja u BiH: Obuka iz oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini - 11.05. - 15.05.2009. godine

11.05.2009. 16:48 / Izvor: eKapija.ba
Britanska vlada finansira izgradnju kapaciteta za razvoj i primjenu strategija ruralnog razvoja u BiH: Obuka iz oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini - 11.05. - 15.05.2009. godine

Informacioni centar za evropske politike iz Londona u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a uz finansijsku podršku Britanske vlade, najavljuje nastavak obuke iz oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Obuka će se održati od 11.05. do 15.05. 2009. godine u Bihaću, Doboju, Banjoj Luci, Brčkom i Bijeljini. Cilj obuke je da nova znanja stečena tokom obuke pomognu stvaranju boljih uslova življenja i u najnerazvijenijim ruralnim područjima.

Prethodna obuka, organizovana u periodu od juna 2008. godine do maja 2009. godine, bila je namijenjena službenicima ministarstava nadležnih za pitanja poljoprivrede i ruralnog razvoja na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, dok je ovaj ciklus obuke usmjeren ka budućim korisnicima u ruralnim sredinama, tj. predstavnicima i službenicima općina, nevladinih organizacija, poslovnih subjekata, te drugih lokalnih i društvenih zajednica koji mogu postati potencijalni korisnici finansijskih sredstava iz fondova EU. Ruralnim zajednicama je potrebno omogućiti jasnije razumijevanje politika ruralnog razvoja i zahtjeva za njihovu provedbu.

Ova obuka pruža mogućnost svim budućim korisnicima fondova EU da što više nauče o mogućnostima koje će im oni pružati i da se već sada počnu pripremati za izradu projekata koji bi se finansirali iz tih sredstava.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dušan Nešković, istakao je koliko je važno da lokalni partneri rade zajedno i da nadopunjuju jedni druge i time unaprijede svoje poslove i kreiraju mogućnosti za nova radna mjesta, jer to sve zajedno direktno utiče na unapređenje ruralne ekonomije.

"Ovaj trening će pružiti značajnu pomoć ljudima sa odgovornošću u upravljanju programima finansiranim iz EU fondova, te im pružiti savjete i iskustva iz Ujedinjenog kraljevstva bazirana na najboljim praksama upravljanja ovim programima. Obuka treba da omogući i podršku razvoju dobrih projekata koji će doprinijeti održivosti ruralnih zajednica i njihovih lokalnih ekonomija putem kreiranja poslova i pružanja pomoći pri uspostavljanju novih, malih biznisa koji su veoma potrebni ruralnim zajednicama", istakao je John Bedingfield, vođa projekta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave