Seminar: Procjena vrijednosti preduzeća

07.10.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Procjena vrijednosti preduzeća

Seminar je ograničen na 15 učesnika, požurite sa prijavom!

Seminar: Procjena vrijednosti preduzeća
Datum i mjesto održavanja: 28.10. - Sarajevo
Predavač: Fahrudin Hasanović
Seminar je ograničen na 15 učesnika, požurite sa prijavom!

Naš centar može ispoštovati sve upute Svjetske zdravstvene organizacije vezano za održavanje sminara. Te upute se odnose na obaveznu distancu u sali, provjetravanje, te svježi zrak i klimatizacija kao prostori za kafe pauze.

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Procjena vrijednosti preduzeća koristi se za potrebe investiranja, spajanja (Mergers and Acquisitions – M&A) ili kao dio internih mjera finansijske analize. Postoji više različitih pristupa analizi i vrednovanju preduzeća, te je potrebno znati kada je i koja metoda najprihvatljivija. Jedna od češće korištenih metoda je metoda diskontiranja budućih novčanih tokova (Discounted Cash Flow – DCF), koja će biti detaljno prikazana u teoretskom i praktičnom smislu na seminaru.

Seminar “Saznajte koliko vrijedi vaše preduzeće” će pokazati kako analiza kompanije nije apsolutna znanost, već počiva na procjeni, prosudbi, analizi stečenih znanja.

Procjena vrijednosti preduzeća se temelji na analizi makro-ekonomskog okruženja, djelatnosti kompanije i precizne historijske financijske analize. Pored DCF metode, tokom seminara ćemo prezentirati i metode usporedivih dioničkih društava putem multiplikatora. Procjenu vrijednosti preduzeća ćemo prezentirati u skladu s međunarodnim standardima procjene (International Valuation Standards – IVS). Također, objasnit ćemo na koji način možete pristupiti procjeni vrijednosti nekretnina koje imate u svom porftoliju.

Teme seminara:
✓ Modul 1. – IVSC, međunarodni standardi procjene nam pokazuju metodologiju kojom se koristimo u procjenama. U okviru IVSC, verzija 2017. godina, predstavit ćemo opšti okvir kompetencija profesionalnih procjenitelja kao i etički kodeks. Pored toga obradit ćemo pripremne radnje za procjenu, vrste ugovaranja i angažmana kao i preporučenu cijenu koštanja procjene. Također, obradit ćemo IVSC standard i potrebnu dokumentaciju i prikupljanje iste u cilju izrade adekvatne procjene.

 Modul 2. – DCF metodom predstavit ćemo vrijednost preduzeća koja je jednaka sumi budućih novčanih tokova diskontovanih na sadašnju vrijednost s odgovarajućom diskontnom stopom. Radi se o dvofaznom modelu kojim se izračunava period visokog rasta i period stabilnog rasta tj. NPV FCF i NPV TV. Objasnit ćemo vam pojmove i kako da izračunate WACC – ponderisani prosječni trošak kapitala, ROIC – povrat na uloženi kapital, NOPAT, IC , dugoročnu stopu rasta (q) i još puno toga. Sve to radimo da bi došli do EV – Enerprise value tj. ukupne vrijednosti cijelog preduzeća.

✓ Modul 3. – Predstavit ćemo procjenu vrijednosti preduzeća na bazi multiplikatora EPS, P/S, itd, sa primjerom predzeća koja kotiraju na Sarajevskoj, odnosno Banjalučkoj berzi.

✓ Modul 4. – Procjena vrijednost nekretnina će obuhvatiti predstavljanje procjenu na bazi stope kapitalizacije zatim procjena po metodi rezidualne vrijednosti i metodom usporedivih vrijednosti.

Cilj seminara:
Predstaviti analitičke procedure i tehnike koje se koriste prilikom procjene vrijednosti preduzeća i nekretnina. Koristit ćemo najaktuelniju metodu DCF, a predstavit ćemo procjenu na bazi multiplikatora kako bi već nakon seminara mogli krenuti u praktičnu primjenu stečenih znanja. Ukoliko budete imali pitanja, zajedno ćemo pokušati odgovoriti na ista, a sve kroz interaktivan pristup.

Seminar je namijenjen:
Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija, finansijskim direktorima, investitorima, procjeniteljima, finansijskim analitičarima, bankarima kao i onima koji razmišljaju o procjeni vrijednosti preduzeća/nekretnina.

PREDAVAČ

Fahrudin Hasanović

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar
Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo
Vrijeme: 28. oktobar, 10-16h

 

CIJENA SEMINARA

Kotizacija za učešće na seminaru Procjena vrijednosti preduzeća iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 21. oktobara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje: 
 Učešće na seminaru
 Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
 Materijal za pisanje
 Potvrdu o učešću na seminaru
 Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave