Duboki procesi

Interaktivni seminar: Procjena vrijednosti kompanije

09.08.2023. 11:30 / Izvor: Akta.ba
seminar

Vrijednost kompanije nije samo stvar brojki; ona zahtijeva duboko poznavanje procesa.

Pridružite nam se na interaktivnom seminaru Procjena vrijednosti kompanije gdje ćemo vas voditi kroz ključne analitičke procedure i tehnike koje će vam omogućiti precizno vrednovanje kompanija. Ovaj seminar je pažljivo koncipiran kako bi vam pružio duboko razumijevanje metodologija procjene, ključno za donošenje informiranih poslovnih odluka u dinamičnom okruženju današnjeg poslovnog svijeta.

Vrijednost kompanije nije samo stvar brojki; ona zahtijeva duboko poznavanje procesa. Naš seminar će istražiti kako se procjena vrijednosti kompanije koristi u svrhu investiranja, spajanja (Mergers and Acquisitions – M&A) i interne finansijske analize. Budući da postoji niz pristupa analizi i vrednovanju kompanija, važno je znati kada i koja metoda je najprikladnija. Posebno ćemo se posvetiti metodi diskontiranja budućih novčanih tokova (Discounted Cash Flow – DCF), a detalji o njoj bit će obuhvaćeni kako u teoretskom, tako i u praktičnom kontekstu na seminaru.

Osim dubinske analize DCF metode, seminar će predstaviti i metode usporedivih dioničkih društava putem multiplikatora. Otkrit ćemo kako se procjena vrijednosti kompanije izvodi u skladu s međunarodnim standardima procjene (International Valuation Standards – IVS). Također, doznat ćete kako pristupiti procjeni vrijednosti nekretnina unutar vašeg portfolija.

Seminar će voditi Fahrudin Hasanović, ovlašteni procjenitelj i forenzički računovođa, s bogatim iskustvom u području procjene vrijednosti kompanija.

Seminar je namijenjen:

Seminar je otvoren za sve, bez obzira na vašu pozadinu ili iskustvo. Ako ste vlasnik, direktor kompanije, financijski direktor, investitor, procjenitelj, financijski analitičar, bankar ili jednostavno osoba koja želi produbiti razumijevanje procesa procjene vrijednosti kompanija i nekretnina, ovo je idealan događaj za vas.

Cilj seminara:

Naš cilj je pružiti vam čvrst temelj za analizu kompanija i nekretnina kroz upotrebu najnovijih analitičkih metoda. Nakon seminara, bit ćete spremni primijeniti stečena znanja u praksi koristeći DCF metodu i procjenu putem multiplikatora.

Teme i raspored edukacije

  • 10.00 – 12.30
    Modul 1 – Međunarodni Standardi Procjene (IVS): Upoznat ćemo vas s metodologijom procjene prema IVS standardima, istražujući opći okvir kompetencija profesionalnih procjenitelja i etički kodeks. Također, razmotrit ćemo pripremne korake, vrste ugovora te preporučene cijene za procjene.
  • 13.30. – 14.30
    Modul 2 – Metoda Diskontiranih Novčanih Tokova (DCF): Detaljno ćemo istražiti DCF metodologiju, koja uključuje izračunavanje budućih novčanih tokova diskontiranih na sadašnju vrijednost. Osvijetlit ćemo pojmove kao što su WACC, ROIC, NPV FCF, NPV TV i drugi ključni koncepti koji vam omogućavaju preciznu procjenu ukupne vrijednosti kompanije.
  • 14.45 – 15.45
    Modul 3 – Procjena Putem Multiplikatora: Predstavit ćemo vam procjenu putem multiplikatora kao i primjere kompanija s burzovnih tržišta koje će vam pomoći razumjeti ovu metodu.
  • 15.45 – 16.45
    Modul 4 – Procjena vrijednosti nekretnina: Otkrit ćemo vam različite pristupe procjeni vrijednosti nekretnina, uključujući stope kapitalizacije, metodu rezidualne vrijednosti i metodu usporedivih vrijednosti.
  • 16.45 – 17.00
    Vaša pitanja i naši odgovori!

Predavač

Fahrudin Hasanović

Internom revizijom se bavi više od dvadeset godina, a radno iskustvo je sticao u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank Sarajevo i BH Telecom Sarajevo. Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim finansijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više članaka iz oblasti poslovnih finansija, revizije, forenzičke revizije i sl. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer finansijski menadžment. Vlasnik je domene i web sajta: www.forensicandfraud.ba. Dugogodišnji je član i predavač u Institutu za internu reviziju BiH. Član je Saveza računovođa i revizora FBIH/RS. U slobodno vrijeme se bavi tenisom, trčanjem i skijanjem. Nabrajat ćemo dio Licenci/Certifikata koje posjeduje naš predavač: Certifikat za forenzičkog računovođu, Licenca za Ovlaštenog procjenitelja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala, External Quality Assessor in accordance with the IIA Standards, Nacionalni Certifikat ovlaštenog internog revizora u BiH (oblast: banke, IT i javni sektor/NGO), Certifikat internog revizora za javni sektor izdatog od Ministarstva finansija, Diploma za „Forensic Accounting Level 4“ izdata od ABC Awards & Certa Awards, UK.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Procjena vrijednosti kompanije iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 23. avgusta iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

  • Učešće na seminaru
  • Dokumentaciju i nastavni materijali u printanoj formi
  • Materijal za pisanje
  • Potvrdu o učešću na seminaru
  • Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Prijava na seminar

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave