HACCP - seminar za interne auditore

08.10.2020. 08:31 / Izvor: Akta.ba
HACCP - seminar za interne auditore

Svakom polazniku seminara će nakon provjere znanja testom i pozitivnim rješavanjem istog, od strane TÜV Croatia d.o.o. TÜV NORD Group, biti izdat certifikat.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) je „alat“ koji sistematično definira mjere za sprječavanje ili smanjenje opasnosti koje mogu proizaći iz hrane. Prihvaćenost sistema upravljanja sigurnošću hranom prema HACCP načelima, kao jednog od najučinkovitijih sistema na međunarodnom nivou, potvrđena je uvođenjem HACCP principa u sve međunarodne standarde koji se tiču hrane, kao i u zakonske regulative pojedinih država, pa tako i regulativu Bone i Hercegovine. Svi poslovni subjekti uključeni u lanac hrane dužni su u svom poslovanju primijeniti HACCP principe. Certifikacijski postupak provodi se prema principima definiranim od tijela Codex Alimentarius.
 

Program seminara

Program obuhvata predavanja, vježbe, te testiranje osposobljenosti na kraju seminara po slijedećim temama:

1. Kvaliteta i sistemi upravljanja sigurnošću hrane
2. Osnove Codex Alimentarius-a i domaćeg zakonodavstva
3. Bitna načela higijene hrane koja su primjenjiva kroz lanac
proizvodnje i distribucije hrane (od primarne proizvodnje do
krajnjeg potrošača)
4. Smjernice za specifične propise
5. Izrada HACCP plana i HACCP studije; analiza opasnosti, stablo
odlučivanja, izrada dijagrama toka, određivanje CCP,
6. Interno auditiranje sistema upravljanja sigurnošću hrane

 

Cilj seminara

Prenijeti osnovna znanja o HACCP načelima, te kroz vježbe raditi na realizaciji zahtjeva i izradi potrebnih dokumenata sistema zdravstvene ispravnosti kako bi polaznici mogli implementirati sistem upravljanja sigurnošću hranom prema HACCP načelima i isti učinkovito održavati u svojim organizacijama. Edukacija osoba koje rade ili se pripremaju za rad na uvođenju, primjeni ili ocjenjivanju sistema upravljanja sigurnošću hrane prema HACCP načelima. Osposobljavanje za provođenje internih audita u vlastitoj, ali i drugim organizacijama (dobavljači, kooperanti i sl.).
 

Ko može sudjelovati

Osobe koje su u organizaciji zadužene za poslove u vezi sa sistemima upravljanja sigurnošću hrane, (rukovodstvo, nabava, prodaja, proizvodnja, skladišta, infrastruktura, transport). Tehnička znanja nisu preduslov za prisustvo seminaru.

Seminar je namijenjen menadžerima, voditeljima timova za sigurnost hrane, tehnolozima u proizvodnji, vlasnicima i zaposlenicima organizacija koje sudjeluju u bilo kojem segmentu lanca hrane.
 

Certifikat

Svakom polazniku seminara će nakon provjere znanja testom i pozitivnim rješavanjem istog, od strane TÜV Croatia d.o.o. TÜV NORD Group, biti izdat certifikat o osposobljenosti za HACCP tim lidera koji je priznat od međunarodnih institucija, te može poslužiti kao polazna osnova za daljnje usavršavanje na ovom području. Za rješavanje testa mogu se koristiti svi materijali i primjeri dobiveni na seminaru.

 

PREDAVAČ
Stručnjaci i vodeći auditori TÜV Croatia d.o.o. - TÜV NORD Group

 

DATUM ODRŽAVANJA
15.10.-16.10.2020.
2 dana

 

MJESTO ODRŽAVANJA
Sarajevo

 

CIJENA SEMINARA
185,00 EUR

 

POSTUPAK PRIJAVE

1. Ispunjenu prijavnicu dostaviti:
email:
alagumdzija@tuv-nord.com
fax:
+387 33 650 730

2. Polazniku se mailom ili faksom šalje predračun prema kojem vrši avansnu uplatu

 

UPLATA

Uplata se vrši prije početka seminara (avansno), a potvrdu o uplati potrebno
je poslati na mail ili fax.

TÜV Croatia d.o.o. TÜV NORD Group obvezuje se da će podatke o učesnicima seminara, naročito one koji se odnose na lične podatke fizičkih osoba, čuvati u tajnosti.

 

KONTAKT OSOBA

Adna Lagumdžija
TÜV Croatia d.o.o. –
Predstavništvo u Bosni i Hercegovini TÜV NORD GROUP
Tel/Fax: +387 33 650 730
Mob: +387 61 155 917
Email: alagumdzija@tuv-nord.com

PREUZMI DOKUMENT:
Prijava

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave