Edukativni program za vlasnike regiona: Ja sam vlasnik. Šta treba da znam?

18.05.2021. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Edukativni program za vlasnike regiona: Ja sam vlasnik. Šta treba da znam?

Jedna od prvih lekcija koju moraju da svladaju pokretači kompanija je lekcija o "dva novčanika".

Jedna od prvih lekcija koju moraju da svladaju pokretači kompanija je lekcija o "dva novčanika". Vrlo je jednostavna – što prije razdvojite finansije vašeg preduzeća od vaših ličnih finansija. Jedno je "novčanik kompanije", a drugo privatni novčanik vlasnika i direktora budući da je to jedna osoba. U tom novčaniku se nalazi i plata direktora i dio profita koji vlasnik sebi isplaćuje. Ne govorimo o formi kako isplaćuje dividende nego o suštini.

Mudri osnivači pažljivo vode računa da ne ugroze poslovanje. Znaju da ne mogu "musti tele" i uzimaju jedan dio profita. Koliki će to dio biti zavisi, svakako, o tome koliko kompanija uspješno posluje i kakve planove imaju s kompanijom u narednim godinama.

Velika većina osnivača se ponaša kao dobar domaćin, reinvestira, a s vremena na vrijeme se počaste kakvim velikim automobilom, još jednim stanom ili kućom, vikendicom, brodićem... Problem je što ne shvataju da njihov privatni novčanik ima dvije pregrade  – u jednoj je njihova plata, a u drugoj dividenda. Problem se povećava kad se na talasima takve dividendske nekulture pojave i nasljednici...

Razumijevanje “dvije pregrade u privatnom novčaniku” je samo mali dio onoga što treba da znaju i sprovode vlasnici, iz prve ili druge generacije, bili ili ne bili uključeni u operativno poslovanje.

Za sve one koji su preboljeli dječije bolesti i bar u glavi razdvojili ili su na putu razdvajanja operativnog rukovođenja kompanijom i upravljanja kapitalom konsultantska kuća Adizes SEE je razvila on line program jasnog imena "Ja sam vlasnik. Šta treba da znam?". 

Eksperti iz prakse pružiće odgovor o tome kako izabrati model profesionalnog vođenja kompanija i upravljanja kapitalom primjeren fazi u životnom ciklusu, poslovanju i djelatnosti. Na osnovu njega biće jasnije i koja je uloga vlasnika, a koja top menadžmenta i na koji ga način birati, koji izvještaji su neophodni, koje pokazatelje treba da prati vlasnik, koji eksterni saradnici su potrebni vlasniku, kako organizovati sastanke, … sve do toga a na koji način vlasnici da profesionalno upravljaju svojom imovinom.

Više informacija o programu možete pronaći na https://www.asee.biz/edukativni-program-za-vlasnike/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave