Cjelodnevni interaktivni seminar: Osnove kontrolinga u praksi

17.09.2021. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Cjelodnevni interaktivni seminar: Osnove kontrolinga u praksi

Iskoristite popust za rane prijave do 5. oktobra.

Cjelodnevni interaktivni seminar

Osnove kontrolinga u praksi

SARAJEVO - 14. oktobar 2021; 9:30-16h, Hotel Hills 5*

ograničeno na 20 učesnika

Iskoristite popust za rane prijave do 5. oktobra

Kontroling je stručna podrška menadžmentu usmjerena na spajanje različitih dijelova organizacije u jednu cjelinu. Pridonosi povećanju efikasnosti i efektivnosti ukupnog poslovanja organizacije, prikupljajući podatke iz različitih organizacijskih jedinica. Pruža menadžmentu sve potrebne informacije o događajima iz unutarašnjeg i vanjskog okruženja, te omogućuje podjelu zadataka i poslova s kojima pridonosi kvalitetnom načinu poslovanja. Kontroling također doprinosi i rješavanju kriznih situacija, odnosno njegovim djelovanjem smanjuje se rizik poslovanja, te je kao takav od ključne važnosti prilikom nastanka krize u organizaciji.

Ako imate prihode i rashode, kontroling je za vas! Da znate kako zarađujete i koliko (i zašto) trošite. Kada tu zaradu/prihod i rashode/toškove pretvorite u gotovinske tokove, pa se onda desi da to nije tako bajno kako kaže bilans uspjeha…Zato smo tu da vam pomognemo da što kvalitetnije upravljate svojim poslovanjem.

Kontroling je izvještavanje okrenuto ka kompaniji, koje povezuje finansijske podatke sa drugim mjernim jedinicama. Možda svaka kompanija ne treba kontroling kao poseban odjel ili pojedinca, ali svaka kompanija treba podatke koje kontroling generiše. Potrebno je da znamo koji nam proizvodi ili usluge donose zaradu, koji najviše utiču na profitabilnost, šta su nam profitni centri i mjesta troška. Interesuju nas koliko nam traje jedan ciklus proizvodnje, koliko nas on košta, a koliko nam novca blokira. Da li upravljamo zalihama na optimalan način, da li znamo koji su nam proizvodi ili usluge zvijezde, da li nam je prosječna marža niska zbog niskih marži po proizvodu ili jer neke proizvode proizvodimo i prodajemo sa negativnom maržom. Upoznat ćemo se sa kontrolingom investicija, primjenom kontrolinga u HR odjelu, koracima pri budžetiranju i praćenju izvršenja budžeta.

Kome je namijenjen seminar

Seminar je namijenjen kako početnicima koji žele naučiti osnove kontrolinga u praksi, tako i onima koji već imaju iskustva ali žele unaprijediti svoje razumijevanje kontrolinga i donositi bolje poslovne odluke. Direktori, menadžeri, šefovi odijela, računovođe iz uslužnih, proizvodnih, javnih, malih, srednjih i velikih firmi će na našoj radionici naučiti kako da optimiziraju svoje poslovne procese koristeći kontroling u praksi.

Trener: Damir Sokolović
Revizor i ekspert iz oblasti finansija

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave