Transferne cijene i porezna optimizacija poslovanja

08.02.2022. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Sys company

Interaktivni seminar "Transferne cijene i porezna optimizacija poslovanja".

Interaktivni seminar

Transferne cijene i porezna optimizacija poslovanja

Datum i mjesto održavanja: 24. februar, Sarajevo
Predavač Fahrudin Hasanović, ovlašteni procjenitelj i forenzički računovođa.
Seminar možete pohađati i online uživo, iz vlastitog doma ili ureda!

Transferne cijene su jedno od najkompleksnijih poreskih pitanja, koji se nije dovoljno izučavao u obrazovnim institucijama. Jako puno je otvorenih pitanja sa kojima se susreću poreski obveznici u Bosni i Hercegovini prilikom izrade Izvještaja o transfernim cijenama.

Regulatorni okvir u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o porezu na dobit (“Službene novine FBiH, broj 15/2016), u članu 46., propisuje obavezu poreznim obveznicima, koji učestvuju u transakcijama sa povezanim licima, da u trenutku podnošenja poreske prijave (31.03. tekuće kalendarske godine za prethodnu poresku godinu), moraju imati dokumentaciju o transakcijskim cijenama.

Dokumentacija mora sadržavati dovoljno informacija o pomenutim transakcijama, kao i analizu kojom dokazuje da su uslovi njegovih transakcija sa povezanim licima u skladu sa principom „van dohvata ruke“.

Također, objanist ćemo koncepte poreske optimizacije i kako ih koristiti.

Seminar će obrađivati više cjelina koje su Vam potrebne da uđete u "svijet" transfernih cijena, a napominjemo da se Zakon o porezu na dobit, propisuje novčane kazne za neposjedovanje dokumentacije o transfernim cijenama, koje se kreću u rasponu od 3.000 do 100.000 KM. Ističemo da po prijemu zahtjeva Poreske uprave ste dužni podnijeti dokumentaciju o transfernim cijenama u roku 45 dana.

OECD-ove Smjernice o određivanju transfernih cijena, definiraju da naknade u transakcijama između dva nezavisna pravna lica moraju biti odraz funkcija koje obavlja svako društvo. 

Cijena:
Kotizacije za rane prijave do 18. februara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).
Kotizacije za 3 i više učesnika iz iste kompanije iznosi 310,00 KM (+17% PDV).
Kotizacije za 5 i više učesnika iz iste kompanije iznosi 280,00 KM (+17% PDV).

Detaljan sadržaj i prijava

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave