Prva obuka u BiH za stručno zvanje HACCP 2020 - menadžer

31.03.2022. 12:43 / Izvor: Akta.ba
HACCP

Prva obuka u BiH za stručno zvanje HACCP 2020 - menadžer u Sarajevu od 11.05 do 12.05.2022.

PRVA OBUKA U BIH ZA STRUČNO ZVANJE

“HACCP 2020 – MENADŽER”

(CXC1-1969)

Sarajevo, 11.05 – 12.05.2022.

 

 

Da li znate zašto su ICS -ove skupine polaznika za edukacija kontinuirano popunjene!?

Komisija Codex Alimentarius je septembra 2020. godine usvojila novi revidirani dokument “Code of Practice (eng. General Principles of Food Hygiene (CXC 1-1969:2020)) koji sada, pored ostalih izmjena, umjesto Annex-a u Poglavlju 2 uključuje HACCP sistem. Navedeni dokument je temelj za implementaciju standarda ISO 22000:2018, kao i ostalih standarda za sigurnost hrane iz grupe GFSI (Global Food Safety Initiative - IFS, BRC, FSSC 22000,  SQF i dr.). Sastavni dijelovi ovog dokumenta su principi dobre higijenske prakse (GHP) i koraci za implementaciju HACCP sistema. Ovaj dokument pruža okvir općih načela za proizvodnju sigurne i prikladne hrane za konzumaciju navodeći potrebne higijenske i sigurnosne kontrole koje treba provesti u proizvodnji (uključujući primarnu proizvodnju), preradi, pripremi, pakiranju, skladištenju, distribuciji, maloprodaji i transportu hrane.  

U dokumentu  CXC 1-1969 je istaknut značaj obuke i razvoj svijesti kod svih koji rade s hranom, uključujući i potrošače.

Svrha seminara:

Kodeks HACCP 2020 ima drugačiju strukturu dokumenta, objedinjuje određene prilagođene ili dodatne zahtjeve u odnosu na one iz 2003. godine. Na seminaru će biti prezentirane izmjene i aktivnosti koje je potrebno da sprovedu organizacije koje primjenjuju Kodeks. Također, teme ovog seminara će  biti od velikog značaja za unapređenje kapaciteta i drugih institucija i njihovih zaposlenih kojima je nadležnost prevencija, kontrola i druge aktivnosti vezane za sigurnost hrane.U toku seminara biće iznijeti neki praktični primjeri za neposrednu primjenu, a sudionici će nakon obuke moći na jednostavniji način da svoje znanje prenesu u praksu. Polaznici seminara će steći cjelovita teorijska i praktična znanja potrebna za uspješnu implementaciju,  provjere i monitoring  HACCP 2020 sistema (CXC 1-1969).

Datum:            11. i 12. Maj 2022.  (12 CPU/CP sati),

Lokacija:        Sarajevo,

Nivo:               Basic Level,

Cijena:            na upit,  

KOME JE NAMIJENJEN SEMINAR?

Seminar je namijenjen svim subjektima (FBO - Food Business Operators) koji proizvode, pripremaju, poslužuju, transportuju ili skladište hranu. U prvom redu, namijenjena je menadžerima i HACCP team liderima koji u svojim organizacijama rukovode  procesima za sigurnost hrane. Seminar se provodi kombinacijom interaktivnog, nastavnog i grupnog rada uz aktivno vježbanje na konkretnim primjerima iz prakse. Zvanje je primjenjivo u implementaciji i održavanju HACCP 2020 sistema (CXC 1-1969) a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi. Seminar je namijenjen pojedincima s ili bez radnog iskustva, stručnjacima I djelatnicima iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije, stručnjacima za DDD, uposlenicima državnih institucija (općinskim službama, inspektoratima, itd) i drugima koji su involvirani u prehrambeni sektor. Nakon uspješno odslušanog seminara polaznici koji polože test dobivaju certifikat i za zvanje.

Predavači

Ugledni profesori i vodeći auditori, sanitarni inspektori i laboranti, te Eksperti za javno zdravstvo i sanitarni inžinjering.

Certifikat:

Svakom polazniku seminara će nakon provjere znanja testom i pozitivnim rješavanjem istog biti izdan certifikat o osposobljenosti za STRUČNO ZVANJE “HACCP 2020 – MENADŽER”  (CXC1-1969), koji je priznat od svih međunarodnih institucija i kao takav može poslužiti kao polazna osnova za daljnje usavršavanje na ovom području. Za rješavanje testa mogu se koristiti svi materijali i primjeri dobiveni na seminaru.

Poruka:

Život nas uči da je znanje i vještina moć te da je edukacija pretpostavka napretka.I da je uspjeh stvar strategije, a ne sreće.Tržište je izazovno, promjenjivo i što smo stabilniji i sigurniji u svoje kompetencije (znanje i vještine) možemo se brže prilagođavati i efikasnije dolaziti do rezultata. Kada učimo i usvajamo nove spoznaje – kao da s lakoćom trčimo na pokretnoj traci. Jasno je što se dogodi kada to ne činimo, zar ne.....?!

 

CENTAR ZA PROFESIONALNU EDUKACIJU 

ICS Business Assurance, HQ

Phone:     +387 33 831 550 (office) 

M:              + 387 61 104 392  

E-mail:     info@ics-norm.com

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave