INTERNACIONALNO UČEŠĆE

Održan drugi "Forum kvalitete i poslovne izvrsnosti 2022."

22.12.2022. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Izvrsnost

Organizator ovog već tradicionalnog foruma je Institut za certificiranje sistema (ICS) Sarajevo.

Drugi po redu "Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2022" s internacionalnim učešćem, ove godine je okupio vrsne eksperte za kvalitetu i poslovnu izvrsnost, kako iz BiH, tako iz okruženja i zemalja EU.  Oni su prezentirati najnovije trendove i svoja iskustva iz oblasti upravljanja kvalitetom, te kako ga uspješno implementirati u sve sfere poslovanja.

Organizator ovog već tradicionalnog foruma je Institut za certificiranje sistema (ICS) Sarajevo, a cijela manifestacija podržana je od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. 

Prof. Dr. Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje sistema se u svom izlaganju posebno zahvalio Ministarstvu Privrede Kantona Sarajevo, te naglasio da je poslovna izvrsnost bazirana na sistemu cjelovitog upravljanja kvalitetom ali i na razvoju Kulture kvaliteta. Sam proces certifikacije prema serijama standarda za sisteme upravljanja kvalitetom predstavlja dobru polaznu tačku za implementaciju modela poslovne izvrsnosti i ujedno prvi korak na putu prema poslovnoj izvrsnosti koja će biti prepoznata kod klijenta ili potrošača.

Forum je realizovan  iz dva dijela, plenarni i radni dio.

Radni dio se odvijao u grupama stručnjaka gdje su prezentirani rezultati istraživanja najznačajnijih faktora koji utiču na tržišnu konkurentnost BiH, a gledano kroz prizmu prezentacije i obrazloženja temeljnih načela i kriterija EFQM modela poslovne izvrsnosti i ukazivanje na mogućnost jačanja konkurentnosti. I ove godine, model Foruma je imao za cilj prenošenje konkretnih saznanja iz prakse. Predavači na konferenciji su bili stručnjaci s velikim iskustvom, kako lokalnim tako i internacionalnim, koji su na osnovu višegodišnje prakse prezentirali neke od alata/modela upravljanja koji funkcionišu u njihovim organizacijama, kao i rezultate korištenja istih.

Pored toga, i na ovom Forumu je ponovljena i  promovirana ideja za dodjeljivanje godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost pod nazivom "Povelja kvaliteta". Ova "Nacionalna nagrada za kvalitet" bi se dodjeljivala profitnim i neprofitnim organizacijama, za postignute vrhunske rezultate kao produkt poslovnih planova, strategija i ciljeva koji doprinose razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti u BiH

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti