Interaktivni seminar: Donošenje odluka

10.01.2023. 10:39 / Izvor: Akta.ba
seminar

Riječ "odluka" ima korijen u latinskom jeziku a znači “prekinuti”. To je jasan nagovještaj zašto nam je proces donošenja odluka ponekad toliko težak.

Riječ „odluka“ ima korijen u latinskom jeziku a znači “prekinuti”. To je jasan nagovještaj zašto nam je proces donošenja odluka ponekad toliko težak. Donošenje odluke je svjesno opredjeljivanje za jedan od dva ili više izbora i predviđanje optimalnog ishoda neke situacije, a ne dopuštanje da do ishoda dođe slučajem. Proces uključuje i promišljanje o rizicima, kao i razrješavanje ponekad vrlo kompleksnih situacija.

Najbolji način za donošenje kompleksne odluke je korištenje efikasnog procesa. Jasan i decidiran proces donošenja odluka uglavnom vodi prema konzistentnim, visoko vrijednim rezultatima koji mogu unaprijediti kvalitetu gotovo svega što radimo, odnosno čime se bavimo. Tokom edukacije bavit ćemo se procesom koji vam može pomoći u poboljšanju kvalitete vaših odluka. Logički i sistemski proces donošenja odluka pomaže u definiranju kritičnih elemenata kako bi rezultat bila dobra i ispravna odluka.

Organiziranim pristupom smanjuje se mogućnost da ćete previdjeti neke važne faktore, a nadogradnjom takvog pristupa vaše će odluke biti sve bolje i bolje.

Na kraju seminara, provjerit će se napredak u poboljšanju procesa odlučivanja polaznika seminara.

Kroz seminar će vas voditi Damir Karamehmedović i Safet Zečević, konsultanti sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom.

Metode rada:

Polaznici će navedene sadržaje i vještine donošenja odluka usvojiti kroz teorijsko predavanje, praktične vježbe, individualni i grupni rad s ostalim polaznicima i predavačima.

Cilj edukacije:

Ova specijalistička edukacije pružit će polaznicima kvalitetan uvid u proces donošenja odluka, naučiti ih kako se u poslu voditi planom, a ne slučajnostima koristeći jednostavne tehnike, koje će imati prilike isprobati tijekom radionice.

Edukacija je namijenjea:

Vlasnicima i menadžmentu kompanija, voditeljima projektnih timova, voditeljima na svim razinama, svima onima koji u svom poslu moraju donositi odluke.

Teme i raspored edukacije

 • 10.00 – 11.30
  Uvod u problematiku donošenja odluka;
  Ključne komponente donošenja odluke;
  Zašto su neke odluke teže od drugih;
 • 11.40 – 13-15
  Definiranje teških odluka i greške u donošenju odluka;
  Okvir za donošenje odluke;
  WIN-WIN pristup u rukovođenju i poslovanju;
  Preliminarna pitanja;
  Analiza podržavanja odluke;
 • 13.45 – 15.00
  Definiranje odluke;
  Provjera ekologije odluke;
  Važnost konteksta;
  Utvrđivanje prioriteta;
  Argumentacija odluke;
  Planiranje scenarija;
 • 15.15 – 16.30
  Očekujemo neslaganje, što možemo učiniti?;
  Planiranje scenarija;
 • 16.30 – 17.00
  Pitanja prije nego što zvoni za kraj časa

Predavači

Damir Karamehmedović, Senior konsultant

Damir većinu karijere provodi na rukovodećim pozicijama u finansijskom sektoru. Kao član Uprave Raiffeisen Banke zadužen za Operacije i IT direktno je bio odgovoran za upravljanje troškovima, odobravanje investicija i konačan profit. Trenutno je suvlasnik i direktor firme Inposis d.o.o Sarajevo, istovremeno radeći kao Senior konsultant u oblasti menadžmenta i IT-a. Tokom svoje bogate poslovne karijere završio je niz stručnih i specijalističkih usavršavanja iz oblasti finansija, strateškog menadžmenta, upravljanja promjenama i upravljanja ljudskim resursima.

Safet Zečević, Senior konsultant

Safet profesionalnu karijeru počinje na poslovima prodaje i marketinga u preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo. Nakon toga, nastavlja s radom u Raiffeisen Banci gdje obavlja niz rukovodećih funkcija povezanih s prodajom i upravljanjem operacijama. Za vrijeme rada u banci stekao je visokospecijalizirana znanja iz strateškog menadžmenta, upravljanja projektima, unaprijeđenja poslovnih procesa i upravljanja ljudskim resursima. Akademsko obrazovanje je stekao u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj. Trenutno je suvlasnik i izvršni direktor u firmi Integrirani poslovni sistemi d.o.o. koja pruža usluge poslovnog savjetovanja u oblasti operativnog menadžmenta i IT-a.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Donošenje odluka iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 24. januara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

 • Učešće na seminaru
 • Dokumentaciju i nastavni materijali u printanoj formi
 • Materijal za pisanje
 • Potvrdu o učešću na seminaru
 • Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Prijava na seminar

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave