INOVACIJE ZA POSTIZANJE NAPRETKA

Trening internog poduzetništva - vratite se na fabričke postavke motivirani

31.03.2023. 08:47 / Izvor: Akta.ba
trening

Istraživanja pokazuju da zaposleni danas žele sigurnost, ali i slobodu u radu.

Kako savladati izazove savremenog poslovanja kada je zadržavanje postojećih talenata u kompanijama sve teže, naročito ukoliko zaposleni izgube viziju zašto su tu gdje jesu? Kako zaposlene vratiti na početak priče i podsjetiti ih na zajedničke vrijednosti sa kompanijom, a istovremeno im dati podsticaj da budu još više motivirani za razvoj kreativnih rješenja?

Odgovor – Interno poduzetništvo!

Istraživanja pokazuju da zaposleni danas žele sigurnost, ali i slobodu u radu. S druge strane, kompanije usljed digitalizacije i transformacije biznisa sve više trebaju inovacije za postizanje napretka i razvoja.

Rješenje – interno poduzetništvo!

Interno poduzetništvo je tema treninga koji se organizuje u Sarajevu, 11. aprila. Od trenera, Sandre Savanović Stevanović, naučićete koje poduzetničke vještine treba da razvijate za uspješno vođenje biznisa, koje tehnike vam mogu pomoći u generisanju i analizi poslovnih ideja, te zašto je razvoj kreativnosti i poduzetničkog duha zaposlenih od ključnog značaja u kompanijama koje teže uvođenju inovativnosti u poslovanje.

Broj mjesta na treningu je OGRANIČEN, zato osigurajte svoje na vrijeme popunjavanjem forme na kraju stranice.

Kome je namijenjen trening internog poduzetništva?

Trening internog poduzetništva namijenjen je svim trenutnim ili budućim menadžerima i talentovanim zaposlenima u velikim korporacijama, kao i malim i srednjim poduzećima.

Kako da znate da li su vaši zaposleni dobri kandidati za trening internog poduzetništva?

  •  Prepoznajete li da su se udaljili od svrhe i vizije kompanije, da nisu kreativni, već se drže standardnih procedura, a istovremeno naslućujete da imaju potencijal i da mogu više i bolje?
  •  Rado biste podržali njihov poduzetnički poduhvat, jer cijenite njihovu inicijativu i proaktivnost kojom su do sada uspijevali da ostvare odlične rezultate?

S druge strane, ukoliko ste zaposleni u kompaniji u kojoj se osjećate sigurno i podržano, ali isto tako osjećate da niste dosegli svoj puni potencijal i želite da ispoljite svoju kreativnost na inovativan način, trening internog poduzetništva je pravi izbor za vas!

Šta je zapravo interno poduzetništvo?

Za razliku od eskternog poduzetništva koje podrazumijeva da kompanija koristi spoljašnje resurse i partnerstva kako bi se prilagodila promjenama u okruženju i razvila nove proizvode i usluge, interno poduzetništvo koristi isključivo postojeće resurse unutar kompanije. Dok eksterni poduzetnici osnivaju nove kompanije, interni poduzetnici pokreću nove priče unutar vaše kompanije. Dakle, suština internog poduzetništva je u stvaranju, promovisanju i implementaciji inovacija i raznih promjena unutar kompanije u kojoj zaposleni već rade.

Da bi zaposleni mogli nesmetano da rade na razvoju novih ideja, u kompaniji treba da vlada kultura podrške, odnosno okruženje u kojem zaposleni mogu bez straha iznositi ideje i razvijati projekte. Pored podrške, jedan od ključnih aspekata internog poduzetništva jeste obezbjeđivanje finansijskih sredstava od strane kompanije, što znači da zaposleni imaju sigurnost i finansijsku podršku za razvoj inovacija.

BENEFITI internog poduzetništva

Model internog poduzetništva donosi win-win rezultat za obje strane, kompanije dobijaju priliku da ostvare rast, a zaposleni podršku i priliku da ostvare svoje ideje.

Kompanije koje pružaju mogućnost zaposlenima da razvijaju inovativne ideje i pretvore te ideje u biznise imaju veću vjerovatnoću zadržavanja ljudi koji mogu da doprinesu njihovom dugoročnom uspjehu.

Istraživanja pokazuju da ideje nastale kao produkti internog poduzetništva kompanijama na globalnom nivou donose u prosjeku 25% godišnjeg prihoda. Takav model poslovanja su prihvatile i implementirale brojne velike kompanije, a Gmail, Uber i Airbnb su samo neki od uspješnijih primjera.

Benefiti internog poduzetništva za kompanije

Kompanije koje podržavaju poduhvate internog poduzetništva kod zaposlenih dobijaju nove ideje, usluge, proizvode ili nove vrijednosti unutar kompanije, što posljedično utiče na unaprijeđeno poslovanje.

Pored toga, bitan benefit internog poduzetništva iz pozicije kompanija jeste stvaranje saradnika, ne konkurencije! Naime, organizacije koje podržavaju poduzetnički duh unutar svoje strukture, od najboljih talenata  (onih koji su top perfomeri i koji razmišljaju outside of the box) ne prave konkurenciju već saradnike sa kojima mogu postići dugoročne uspjehe!

Benefiti internog poduzetništva za zaposlene

Benefiti internog poduzetništva iz ugla zaposlenih su razvoj poduzetničkih znanja i vještina, kao i povećana motivacija, kreativnost i inovativnost. Zaposleni koji imaju podršku kompanije da slijede svoje snove i ideje pretvaraju u konkretne biznise su više angažovani i produktivni, te iskazuju više strasti ka kreiranju i stvaranju nove vrijednosti unutar kompanije.

Istraživanja pokazuju da se 80% zaposlenih osjeća produktivnije kad posjeduju autonomiju u radu i kada se fokus stavlja na inovativni rezultat, ne na stroga pravila i standardne procedure.

Prepoznaješ li internog poduzetnika u sebi?

Ako prepoznaješ sljedeće osobine, ili bar dio njih, u tebi se krije interni poduzetnik koji samo čeka svoju priliku za ispoljavanjem inovativnosti i kreativnosti!

  •  Inovativnost – vodeća odlika internih poduzetnika. Izuzetno su kreativni i sposobni da stvaraju nove ideje i koncepte. Oni često traže načine da unaprijede postojeće proizvode ili usluge, ili da stvore nešto potpuno novo. Najčešće su to top performeri, kojima pripadaju najbolje zasluge za poslovne uspjehe kompanije.
  •  Inicijativa – Interni poduzetnici su osobe koje su otvorene za nove ideje i pristupe, spremni su prvi da pokrenu inicijativu, ali ne vole veliki rizik. Visoko vrednuju sigurnost koju im pruža kompanija.
  •  Proaktivnost – Interni poduzetnici su aktivni u potrazi za prilikama i spremni da preuzmu inicijativu. Oni su skloni da samostalno djeluju i traže načine da se uključe u nove projekte i inicijative.
  •  Strast – Interni poduzetnici često imaju snažnu strast prema onome što rade. Oni su motivisani da uspiju u svojim projektima i inovacijama, te su spremni da ulažu vrijeme i trud kako bi postigli svoje ciljeve.
  •  Samostalnost – jedna od glavnih odlika internih poduzetnika. Izuzetno vole samostalnost u radu, ali isto tako vole brainstorming, jer razumiju da su ideje bolje kada se razmjenjuju i razvijaju u timskom okruženju.
  •  Spremnost na saradnju – Iako cijene samostalnost, svjesni su da je saradnja ključ uspjeha dugoročno. Spremni su da prepoznaju vještine kojima neko može da doprinese razvoju ideje i takve talente uključuju u projekte.
  •  Fleksibilnost – Promjene nisu prepreke za interne poduzetnike, oni se lako prilagođavaju novonastalim situacijama.

O treneru:

Sandra Savanović Stevanović posjeduje preko 20 godina iskustva u podržavanju ljudi u njihovom profesionalnom i ličnom razvoju. Kao trener poslovnih vještina i konsultant za poslovni razvoj i strateško planiranje, radila je sa 1.500 poduzeća, 5.000 poduzetnika u više od 35 zemalja na 4 kontinenta. Posjeduje veliki broj međunarodnih trenerskih i koučing sertifikata. Njene obuke do sada je pohađalo nešto više od 50.000 ljudi.

Dodatne informacije:

Datum: 11. april 2023.

Adresa: Kolodvorska 9, Sarajevo

Vrijeme: 09:30-16:30h

Broj mjesta: OGRANIČEN

Cijena: 290 KM + PDV

Specijalni popust: –10% za tri ili više učesnika iz iste kompanije, kao i za članove Udruženja HRM BiH

Za više informacija, možete kontaktirati putem email adrese office@alphabetgroup.net ili na brojeve telefona +387 66 870 617 ili +387 62 375 003.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave