Forenzičko računovodstvo i otkrivanje prevara

04.10.2018. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Forenzičko računovodstvo i otkrivanje prevara

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva.

Forenzičko računovodstvo i otkrivanje prevara

Interaktivni seminar za 20 učesnika

SARAJEVO 1. novembar 2018.

Za razliku od razvijenih zemalja svijeta gdje je forenzičko računovodstvo veoma ozbiljno organizovano, u Bosni i Hercegovini je još uvijek u početnoj fazi i veoma slabo institucionalno i u praksi razvijeno. U posljednje vrijeme u regionu forenzičko računovodstvo dobija na značaju posebno poslije afere „Agrokor“ u Hrvatskoj, gdje se još uvijek utvrđuju razmjere lažnog finansijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa. U razvijenim zemljama forenzičko računovodstvo je postalo veoma važno nakon velikog broja afera kao npr. Enron zajedno sa revizorskom kućom Artur i Andersen, WorldCom Inc, Tesco itd.

Cilj seminara

Cilj seminara je predstaviti forenzičko računovodstvo i računovodstvene prevare. Seminarom će biti obuhvaćeni i pojašnjeni pojmovi: trougao prevare, dijamant prevare, “red flags-crvene zastavice”. Također, pojasnit ćemo i načine kako da se borite u borbi protiv prevara u Vašim kompanijama. Tokom seminara ćemo pojasniti pojam “kreativnog računovodstva” i šta zapravo rade kompanije kako bi uljepšale svoj poslovni rezultat. Pojasnit ćemo koje analitičke procedure i tehnike treba primjeniti kako bi uspješno uočili lažiranje finansijskih izvještaja. Naučit ćete tehnike vođenja forenzičkog intervjua, a u poslednjem dijelu seminara, ćemo proći kroz horizontalnu i vertikalnu analizu finansijskih izvještaja, Beneish M score, odnos dug/EBITDA, Springate model kao i Altmanove modele. Ovu su pitanja na koja će učesnici seminara imati priliku da dobiju odgovore, da zajedno pokušamo riješiti dileme koje imaju, kroz interativan pristup a u cilju da stečena znanja koriste u svom daljem radu.

Teme

  • Forenzičko računovodstvo i računovodstvene prevare,
  • Kako otkriti prevare,
  • Metode i tehnike forenzičke revizije,
  • Studija slučaja i demonstracija modela.

Kome je seminar namijenjen

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva. Isto tako seminar je namjenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima finansija i računovodstva, svim razinama menadžera koji rade na poslovima upravljanja, kao i svima koji rade na poslovima finansija i računovodstva, upravama društava i vlasnicima pravnih lica.  

Mjesto i vrijeme održavanja:

SARAJEVO 1. novembar 2018; 9-16h, Sunnyland

Certifikat

Po završetku seminara učesnici dobijaju CPE certifikat.

Networking

Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz industrije.

Cijena

Redovna cijena: 245 KM + PDV

Cijena sa 10 % popusta za rane prijave do 17. oktobra: 220 KM + PDV

Cijena uključuje:

  • Stručna predavanja predavača
  • Materijali koji pokrivaju seminar
  • Popis učesnika seminara s podacima za daljnje kontakte
  • Izdavanje CPE certifikata
  • Ručak i kafu tokom pauza
  • Pogodnost: Fizička lica mogu plaćati do 6 rata putem UniCredit ili Raiffeisen platnih kartica.

Prijava

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave