Zimski salon knjige s novom ponudom ususret praznicima

09.12.2013. 13:20 / Izvor: Fena
Zimski salon knjige s novom ponudom ususret praznicima

Salon će u organizaciji TKD "Šahinpašić" biti otvoren 11. decembra dolaskom prvog posjetioca, koji će biti nagrađen i prigodnom knjigom.

Zimski salon knjige u ovogodišnjem će devetom izdanju, od 11. do 24. decembra u Gradskoj galeriji "Collegium artisticum" u Sarajevu, obogatiti prednovogodišnju i prazničnu ponudu šarolikim svijetom knjiga te nizom novih naslova.

Salon će u organizaciji TKD "Šahinpašić" biti otvoren 11. decembra dolaskom prvog posjetioca, koji će biti nagrađen i prigodnom knjigom.

Na 62 štanda predstavit će se više od 200 izdavača dominantno iz BiH, ali i Srbije i Hrvatske.

Zamjenik direktora TKD "Šahinpašić" Ajdin Šahipašić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će ovogodišnji salon, u odnosu na dosadašnja izdanja, trajati najduže. Navodi da će akcent biti stavljen na prodaju, iako će biti organizirano i nekoliko pratećih manifestacija.

„Na ovogodišnjem salonu će biti najveća ponuda do sada. TKD "Šahinpašić" ponudit će posjetiocima oko 40 novih knjiga. Fokus će biti na djelima koje je Fondacija za izdavaštvo proglasila najboljim“, kazao je on.

Šahinpašić najavljuje i brojne popuste za posjetioce - na strana izdanja ona će iznositi 25 posto, a 35 posto na izdanja TKD "Šahinpašić". Također je najavio da će u ponudi biti i pojedina izdanja po cijeni do pet KM, te će svako moći pronaći nešto za "vlastiti džep".

„Knjiga je najbolji prijatelj i poklon za sve. Ona je u današnje vrijeme i najjeftiniji i najproduktivniji bijeg iz ove stvarnosti“, smatra on.

 Posebno je izdvojio predstavljanje nove knjige Fahrudina Kučuka "Mračno kraljevstvo" 19. decembra u Domu mladih uz učešće hora "Princes krofne" i učesnika osnovnih škola, te nove knjige Nure Bazdulj Hubijar "Osluhni zašto plače".

U konačnici Šahinpašić je podvukao da je iza bh. izdavača iznimno teška godina, obilježena ekonomskom krizom i padom kupovne moći građana koja se direktno odrazila na ovu oblast. Ukazao je na iznimno niska sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za opstanak i razvoj izdavaštva, naglasivši da je situacija znatno bolja u susjednim zemljama, kao što je Hrvatska.

Ovogodišnji Zimski salon knjige organizira vlastitim sredstvima TKD "Šahinpašić", jer nijedan nivo vlasti nije prihvatio pokroviteljstvo. Ministarstvo kulture i sporta KS-a prethodno je odobrilo određena sredstva za kulturne manifestacije, ali ona još nisu dostupna.

 Ulaz tokom trajanja Salona bit će besplatan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave