"Ay, Carmela" večeras u 22h na online repertoaru SARTR-a

16.05.2020. 13:01 / Izvor: Akta.ba
'Ay, Carmela' večeras u 22h na online repertoaru SARTR-a

U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Večeras, putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra sa početkom u 22 sata emitovat će se predstava Josea Sinisterrae "Ay, Carmela" u režiji Roberta Raponje.

Link za gledanje predstave bit će dostupan do ponoći 16. maja.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

"Ay, Carmela" je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra 1999. godine, te za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra po scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, ona čini jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra.

Ova predstava je hronika sjećanja na Španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti.

 

To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

"Ay, Carmela" je u prošloj godini obilježila dvadeset godina igranja, imala više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade i prošlog maja, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, odigrana je u Spomen-parku Vraca - prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza