Prezentirana nova Mercedes-Benz B-klasa: Nagovještaj nove ere u kompaktnoj klasi

24.11.2011. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Prezentirana nova Mercedes-Benz B-klasa: Nagovještaj nove ere u kompaktnoj klasi

AUTOline, glavni zastupnik Daimlera AG za Bosnu i Hercegovinu, danas je u Sarajevu bosanskohercegovačkoj javnosti prezentirao novu B-klasu, koja je svjetsku premijeru doživjela na posljednjoj IAA Međunarodnoj izložbi automobila u Frankfurtu.

Druga generacija B-klase najavljuje novu eru u kompaktnoj klasi Mercedes-Benza, kako u dizajnu, tako i u tehnologiji. Novi kompaktni sports tourer dobio je potpuno nove 4-cilindarske benzinske i dizelske motore s direktnim ubrizgavanjem goriva i turbo punjačima, novi automatski mjenjač s dvije spojke te niz novih sigurnosnih sistema.

Znatno agilnija i učinkovitija, ali jednako udobna i prostrana – nova B-klasa ima mnogo prednosti. Dinamičnost ovog kompaktnog sports tourera je, na prvi pogled, uočljiva zahvaljujući smanjenoj visini vozila i uspravnijem položaju sjedenja u njemu. Prema riječima Semira Drnde, voditelja marketinga i prodaje putničkih vozila u AUTOlineu, "niti jedna nova generacija nekog modela u historiji Mercedes-Benza nije odjednom donijela toliko inovacija kao nova B-klasa."

Motori i pogon dizajnirani su za maksimalnu efikasnost, te je potrošnja goriva nove B-klase niža za do 21 % u odnosu na prošlu generaciju.

Mercedes-Benz je za B-klasu razvio potpuno nove motore. Uz nove motore, Mercedes-Benz je za novu B-klasu razvio i nove automatske i ručne mjenjače. Simultani razvoj omogućio je savršenu koordinaciju novih motora i mjenjača, koji uz uvođenje ECO start/stop funkcije, sada standardne za sve modele B-klase, osiguravaju maksimalnu efikasnost. U B-klasi Mercedes-Benz je premijerno predstavio svoj novi automatski mjenjač 7G-DCT s dvije spojke.

Nova B-klasa se, kao tipičan Mercedes-Benzov sports tourer, odlikuje iznimnom prostranošću u kombinaciji s impresivnim voznim performansama. Karakteristične linije vanjskog dizajna upućuju na sportski duh vozila i otkrivaju obilje prostora u unutrašnjosti. Prednjim dijelom vozila dominiraju široka rešetka hladnjaka i atraktivna prednja svjetla. Za stražnji dio karakteristično je široko stražnje staklo, a pažnju privlače stražnja svjetla i velika stražnja vrata s niskim utovarnim pragom.

U unutrašnjosti, pažnju odmah privlače veliki trodimenzionalni umeci. Dostupne su četiri izvedbe koje pokrivaju široki spektar stilova, od modernog, preko sportskog do elegantnog. Svim je izvedbama zajednička kombinacija luksuza, atraktivnog izgleda, visoke kvalitete i trajnosti.

B-klasa serijski je opremljena je PRE-SAFE® sistemom preventivne zaštite putnika koja je po prvi put je dostupan u kompaktnoj klasi, zatim COLLISION PREVENTION ASSIST - radarskim sistemom za izbjegavanje sudara, te Brake Assist - asistentom za kočenje, zatim najmodernijim sistemima zaštite i asistencije, koji su do sada bili rezervirani za veće modele Mercedes-Benza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza