7. zimski salon knjige - od 12. do 24. decembra u galeriji Collegium Artisticum

12.12.2011. 11:35 / Izvor: Oslobođenje
7. zimski salon knjige - od 12. do 24. decembra u galeriji Collegium Artisticum

Sedmi zimski salon knjige, čiji je pokretač i organizator TKD "Šahinpašić" počeo je danas u 10 sati kada je, po običaju, prvi posjetitelj i prekoračitelj praga Gradske galerije Collegium Artisticum bio darovan knjigom. Tijekom njegova trajanja (bit će otvoren do 24. decembra) za posjetitelje je otvoren svakog dana od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

Izdavačka produkcija

Na 61 štandu svoja izdanja će ponuditi 100 izlagača (na jednom štandu bit će zastupljeno više izlagača i izdavača) iz BiH, Srbije i Hrvatske. Zimski salon knjige prvenstveno se bazira na ponudi izdavačke produkcije.

Kako su se za njega pripremali bh. izdavači, saznajemo od Gorana Mikulića, vlasnika Izdavačke kuće Rabić, koja obilježava dvadeset godina rada.

"Pripremio sam nova izdanja knjiga koja će, osim starih, biti ponuđena kupcima po vrlo povoljnim cijenama. Neki od tih novih naslova su roman Dušana Muse "Snovi i tama", esej Aziza Hadžihasanovića "Rezbarije i cjepanice", drugo izdanje putopisa "Kina, bajkovita zemlja" i "Afroditin arhipelag" autora Slobodana Stajića, zatim novo izdanje Sarajevske hagade itd. Mislim da je ovaj sajam potreba izdavaču da koliko-toliko smanji broj knjiga u svom magacinu. To je jedini način da kupac dođe uz povoljne uslove do knjige, a izdavač do nešto malo para".

"Meni je zimski salon knjiga ibadet, jer sam i po mećavi i takom kijametu znao naći Collegium Artisticum pun ljubitelja knjige, koji u takvim vremenskim uvjetima nisu izašli šetati, nego su došli radi knjige. T o je najbolji znak da postoje ljudi koji vole i kupuju knjige. Naravno, bit će prigodni popusti i mislim da će biti najpovoljnije cijene na našem štandu. Od novih naslova nudimo "Misterij", Knuta Hamsuna, knjigu izabranih pjesama češkog pjesnika Jana Skacela koju smo radili zajedno sa češkom ambasadom u BiH, zatim novu knjigu njemačkog slaviste Roberta Hodela o Selimoviću i Andriću", kaže Izedin Šikalo, direktor IK-a Dobra knjiga iz Sarajeva.

Peti, šesti put

Ova izdavačka kuća peti put sudjeluje na Zimskom salonu knjige, dok je IK-u u Zalihici ovo šesti put da sudjeluje na njemu i on njena vlasnika Almira Zalihića saznajemo da će posjetiteljima ponuditi 10-ak novih naslova (pretežno se radi o literaturi iz medicinske, psihološke i ekonomske oblasti), kao i ranije objavljene knjige, te i ono što imaju iz knjižarstva. Popusti će biti 50-60 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza