Sarafix – originalni bh. fiksator koji je spasio hiljade života

10.02.2009. 13:23 / Izvor: eKapija.ba
Sarafix – originalni bh. fiksator koji je spasio hiljade života

U junu 1992. godine, grupa stručnjaka iz oblasti ortopedije i mašinstva, predvođena prim. dr. Šukrijom Đozićem iz sarajevske Opće bolnice, razvila je Sarafix – sarajevski ratni fiksator.

Ovaj korisni izum spasio je hiljade života u Sarajevu, Goraždu, Mostaru i Zenici.

U toku rata fiksator je korišten u izvornoj konstrukciji, zbog nepostojanja uvjeta za njegovo tehničko poboljšanje.

Već prvih dana mira primarijus dr. Đozić je tadašnjem studentu završne godine Mašinskog fakulteta, danas magistru Elmedinu Mešiću, savjetovao pokretanje biomehaničkih ispitivanja Sarafixa.

"Meni se ta ideja svidjela. Zahtijevala je dosta rada, dosta eksperimentalnih ispitivanja, dosta numeričkih simulacija a da bi na kraju mi postigli rezultat, i pokazali i dokazali da Sarafix onako kako se pokazao u kliničkoj primjeni, zapravo je i potvrđen numeričkim ispitivanjima", kaže za emisiju Društvo znanja mr. Elmedin Mešić, Mašinski fakultet u Sarajevu.

Mr. Mešić je strukturnom analizom, a zatim i laboratorijskim ispitivanjima utvrdio mogućnosti njegove nadogradnje i usavršavanja.

Eksperimenti - obavljeni u Sarajevu i na Imperial College-u u Londonu – rezultirali su magistarskim radom pod nazivom "Istraživanje mehaničke stabilnosti sistema za spoljašnu fiksaciju - Sarafix".

Magistar Mešić sada na istu temu radi doktorsku disertaciju.

"Sad je cilj doktorskog rada izvršiti konstrukciona poboljšanja koristeći napredne tehnike kompjuterskog modeliranja i simuliranja u trodimenzionalnom okruženju", kaže on.

Daljnja tehnološka unapređenja, prema njegovim riječima, odnosit će se na kreiranje specijaliziranog računarskog softvera koji bi na osnovu vrste i mjesta preloma sam izračunavao optimalnu kontrukcionu izvedbu fiksatora.

Magistar Mešić i primarijus Đozić planiraju, također, in vivo testiranje na pacijentima, nakon postoperativnog perioda.

Kao originalan prizvod, Sarafix je nagrađen zlatnom medaljom na sajmovima inovacija 1995. godine u Briselu te 1996. godine u Ženevi. Njegovi idejni tvorci 2001. godine dobili su Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

pripremio: Asim Bešlija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza