Pauza / SPORT

Biciklistička tura "Ratni put - put mira, Tour de Igman 2014"

Naziv ratni put - put mira, je uzet da bi pokazao koliki značaj je ovaj put imao u ratu te da je on podjednako značajan i u mirnodopskom razdoblju za MTB bicikliste i zaljubljenike u prirodu.

18.09.2014. 12:07 / Izvor: eKapija.ba

Udruženje "Klub za sportski razvoj i rekreaciju Partizan" Stup Ilidža je neprofitno i nevladino sportsko udruženje koje djeluje na prostoru Općine Ilidža i kroz svoj rad promoviše i ističe važnost sporta i rekreacije za formiranje zdravog pojedinca, promoviše timski rad i razvoj pozitivnog takmičarskog duha. "KSOR Partizan"je osnovan 1958. godine i u kontinuitetu djeluje već 55 godina. Kroz svoj rad okuplja djecu, mlade i odrasle, a zasnovan je na dobrovoljnom članstvu. Danas broji 265 članova, oba spola, različite starosne dobi i različitih nacionalnosti.

U okviru "KSOR Partizan“ od februara 2013. godine djeluje i MTB sekcija "Trek Team“ koja okuplja ljubitelje brdskog biciklizma s ciljem razvoja i afirmacije biciklisitičkog sporta, održavanja biciklističkih skupova i takmičenja, međusobne saradnje i druženja članova kluba, saradnje sa drugim klubovima i zaljubljenicima u biciklistički sport, te razvoja i popularizacije sporta  među građanima (prvenstveno mladim ljudima).

Prošle godine je obilježen i jubilej postojanja klub, 55 godina i  kroz sekciju je prvi put realiziran projekat pod nazivom "Ratni put – put mira,  Tour de Igman 2013". Ove godine 21.09.2014 godine "Trek Team“ ponovo realizira ovaj projekta "Tour de Igman 2014“. U nastojanju da ovaj projekat bude tradicionalan aktivnost našeg kluba, istim se nastoje  se povezati bitna historijska mjesta na Ilidži i Igmanu te istovremeno promovisati ekologija i zdravlje kroz sport. Naziv ratni put -  put mira, je uzet da bi pokazao koliki značaj je ovaj put imao u ratu te da je on podjednako značajan i u mirnodopskom razdoblju za MTB bicikliste i zaljubljenike u prirodu.

Projekat predstavlja organizaciju biciklističke ture koja bi se realizovala na području općine Ilidža i planine Igman koja će se realizovati dana 21.09.2014. godine ( nedjelja) od 10 sati. Učesnici će se se kretati unaprijed zacrtanom rutom sa Startom - Veliki park – Velika Aleja – Jasike – Stojčevac – Kovači – Osmice – Šajina Kuhinja – Lasički stan – raskršće (ratna džamija-Veliko polje) – Mrazište –Cilj.

Okupljanje učesnika je planirano od 09.00 sati kada počinju i prijave za vožnju. Vožnja je planirana za punoljetne osobe i starije maloljetnike u roditeljskoj pratnji. Zaštitna oprema je obavezna. Za najbolje učesnike, iako Tour nije takmičarskog karaktera, obezbjeđene su i simbolične nagrade i ručak za sve učesnike.

U okviru automobilske pratnje će se nalaziti osvježenje te nekoliko mladih članova Prve pomoći Crvenog križa Ilidža koji će se pobrinuti da svi učesnici imaju sanitetsku brigu ukoliko je zatrebaju. Podršku projektu su dali članovi Odreda Izviđača "Igman 92“ Hrasnica i Općina Ilidža koja je i finasirala isti. Pored toga, organizacioni tim će se pobrinuti za eventualne kvarove na biciklima i njihovo efikasno uklanjanje.

Ovo je razlog da nam se pridružite i zajedno sa nama doprinesete većem značaju biciklizma u našoj općini i našem gradu, poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza