Enver Homović od drveta pravi sve što zamisli, a specijalnost su mu košnice

30.05.2020. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Enver Homović od drveta pravi sve što zamisli, a specijalnost su mu košnice

Enverov cilj je da kupi još jednu mašinu kako bi ubrzao procese izrade i kompletirao proizvodnju sa još nekoliko vrsta košnica.

U starogradskom naselju Mahmutovac, u ulici Paje, 54-godišnji Enver Homović malu garažu pretvorio je u pravu radionicu u kojoj svojim rukama od drveta pravi najraznovrsnije predmete poput eksponata, skulptura, ukrasa, drvenih stepenica, pa do košnica za pčele.

Općina Stari Grad kao odgovorna lokalna zajednica koju predvodi općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić nastoji svojim građanima osigurati okruženje u kojem je moguć razvoj malih poslovnih ideja i njihovo pretvaranje u samoodržive biznise. Iako su najčešće u fokusu ove zajednice infrastrukturni i kapitalni projekti, to ne znači da podrška privrednicima izostaje i da nije jednako važna. U Enverovom slučaju to je pomoć pri nabavci mašine za rad, ali tu su i brojni drugi primjeri gdje je osigurana pomoć u nabavci materijala, plastenika, sadnica, podsticaji za razvoj stočarstva i drugo, a što ćemo nastojati predstaviti kroz ovakve i slične priče.

Enver je dugogodišnji stolar, ali zbog 90% invalidnosti donjih ekstremiteta bio je prisiljen odustati od posla na terenu, tako da je ova radionica već dugo njegova glavna preokupacija u kojoj trenutno izrađuje košnice vrhunskog kvaliteta. Kako kaže Enver, da bi se pokrenuo vlastiti posao, neophodni su ideja, hrabrost, ali i novac. Ali, sve to je moguće ako se posvetite onom što volite.

Da bi svoju dugogodišnju ideju o izradi košnica za profesionalne pčelare pretvorio u stvarnost pomogla mu je i Općina Stari Grad Sarajevo. "To mi je bila ogromna pomoć. Dobio sam finansijska sredstva od kojih sam kupio mašinu na kojoj danas izrađujem košnice. Veliko hvala Općini i načeleniku na tome“, poručuje Enver. A, da bi svoje proizvode mogao plasirati, registrovao je samostalnu obrtničku djelatnost 'Idea'.

"Više od deset godina se spremam za ovaj posao i istražujem načine izrade košnica. U avgustu prošle godine sam počeo sa pripremama i sada sam tu ideju pretvorio u stvarnost. Počeo sam serijsku izradu od 43 košnice. Veoma sam zadovoljan, a iako ovo nije nimalo lahak posao, ja u njemu uživam", ispričao je Enver. Pokazao nam je kako izgledaju već napravljene košnice, ali i one koje su u izradi. Naglašava kako je veoma važno od kakvog drveta se prave košnice.

"Ja isključivo radim od drveta smreke, kvalitetnog drveta koje je bez čvorova i suho. Veoma je bitno da je drvo suho, da ne bi poslije došlo do pucanja i krivljenja dijelova košnica. Puno sam istraživao i razgovarao sa dosta pčelara. Važno je da košnica bude napravljena po svim standardima, jer ipak je to pčelinji dom. Košnica mora biti kvalitetna, dobro napravljena, da traje i da pčeli bude udobno", ističe Enver i objašnjava da trajnost njegovih košnica može biti duža od 40 godina ako se pravilno održavaju.

Enverov cilj je da kupi još jednu mašinu kako bi ubrzao procese izrade i kompletirao proizvodnju sa još nekoliko vrsta košnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza