Pauza / KULTURA I FILM

Godišnjica Povelje Kulina bana: Potvrda naše državnosti i dalje je daleko od BiH

29.08.2018. 14:11 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Povelja bosanskog bana Kulina napisana je na današnji dan prije 829 godina, 29. avgusta 1189. Pisana je na bosanskom jeziku, bosanskim pismom bosančicom.

Povelja pokazuje da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu, institucije i suverenog  vladara. Prvi je poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, a kao takav zaslužuje posebnu pažnju.

Sačuvana su tri primjerka ovog vrijednog dokumenta, ali se ni jedan ne nalazi u Bosni i Hercegovini. Dva primjerka se nalaze u Dubrovniku, a treći primjerak nalazi se u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Predsjednik Udruženja bosansko-tursko prijateljstvo Rizvan Halilović podsjetio je da oni od 2012. godine organiziraju tribine povodom 29. augusta, te da žele na ovaj način izvršiti reafirmaciju ovog događaja i da skinu prašinu s jednog od temeljnih poličko pravnih dokumenata BiH.

"Rodni list BiH je s početka devetog vijeka, a bosanski stećak, Povelja i drugi dokumenti su potvrda ili uvjerenje koje pokazuju granice bosanske duhovnosti i teritorijalne prisutnosti na Balkanskom poluostrvu", kazao je Halilović za Radiosarajevo.ba.

BiH je od Rusije tražila primjerak Povelje, za koji se pretpostavlja da je original, da ga vrati ili da bude privremeno izložen u Zemaljskom muzeju BiH. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su za Radiosarajevo.ba rekli da su u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH iz maja ove godine o tome obavijestili Ambasadu BiH u Ruskoj federaciji.

"U skladu sa obavijesti MVP BiH za Ambasadu BiH u Moskvi, kojom je dostavljen zaključak Vijeća ministara BiH, ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Mustafa Mujezinović nastavio je aktivnosti i razgovore u nadležnim institucijama Ruske Federacije u vezi spremnosti ruske strane da ustupi originalni primjerak Povelje Kulina bana, a radi privremenog izlaganja u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Još uvijek nemamo konkretan odgovor ruske strane", naveli su iz MVP BiH.

Halilović smatra da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje Povelje zbog svih građana BiH, ali i zbog generacija koje dolaze.

"Imam dva mišljenja o tome što je Povelja daleko od BiH, ponekad mislim da je možda dobro što nije kod nas, jer da je ostala možda bi izgorila kao i mnogi drugi dokumenti u prethodnom ratu ili bi je možda izgubili", kazao je Halilović.

Povelji je mjesto u Zemaljskom muzeju BiH, smatra Halilović i dodaje da prije Povelje država mora napraviti atmosferu u kojoj će Muzej biti državna institucija koju će godišnje posjećivati stotine hiljada đaka iz cijele BiH.

"Mi kao država i društva moramo prvo početi shvatati i početi vrednovati svoju historiju, tek tada ćemo se dovesti u situaciju da Povelja bude kod nas i da cijenimo ono što imamo", rekao je Halilović.

Povelja Kulina bana

U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza