Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Google i Microsoft u mobitele dodaju "kill switch" protiv krađe

23.06.2014. 12:21 / Izvor: Business.hr

Google i Microsoft dodat će 'kill-switch' opciju na svoje Android i Windows uređaje, što će omogućiti daljinsko potpuno isključivanje uređaja, čime bi njihova krađa izgubila smisao, piše BBC. Vlasti su tražile od tehnoloških kompanija da poduzmu mjere koje će smanjiti krađe telefona, a ova mogućnost bi mogla smanjiti taj problem.

Apple i Samsung već na nekim telefonima nude slične mogućnosti, a potez na koji su se odlučili Microsoft i Google znači da bi to sada bio sastavni dio na tri najpopularnija mobilna operacijska sustava.

Krađe mobitela su rastući problem, pokazuju i podaci američkih vlasti:

- 3,1 milijun telefona ukraden je u SAD-u u 2013. godini, gotovo dvostruki broj u odnosu na 2012.

- svaki treći Europljanin je izgubio ili mu je ukraden telefon 2013.

- u Južnoj Koreji krađe mobitela su pet puta porasle između 2009. i 2012.

- kriminalci su u Kolumbiji lani ukrali više od milijun telefona

U pokušaju da se smanji ovaj problem, vlasti su pokrenule inicijativu, unutar koje su i od kompanija zatražile da učine telefone manje privlačnima za krađu. Tužiteljstvo New Yorka navodi da aktivirana opcija za 'ubijanje' telefona pretvara vrijedan uređaj u hrpu plastike i stakla i drastično mu smanjuje vrijednost. Ističe se i da je zaključavanje aktivacije iPhonea koje je uvedeno na iOS7 značajno smanjilo krađe. Tužiteljstvo navodi da je u prvih pet mjeseci broj krađa Appleovih uređaja na području New Yorka pao za 17 posto. U Londonu su krađe iPhonea pale za 24 posto, a u San Franciscu za 38 posto od uvođenja zaključavanja. U isto vrijeme drugi uređaji bilježe rast krađa.

No, ovo ne dolazi kao ogromno iznenađenje, jer su brojne kompanije, među kojima i Google i Microsoft, već ranije pristale da će istu stvar ugrađivati u svoje telefone koji će se proizvesti nakon srpnja 2015. To će uključivati funkcionalnost da daljinski obrišete sve osobne podatke i zaključate ga PIN-om ili drugim kodom. Reaktivacija neće biti moguća ni uz tvornički reset, iako će cijelu blokadu biti moguće poništiti ako vlasnik uspije dobiti svoj telefon nazad i to uz originalne podatke koji su spremljeni u backup na cloudu, piše SlashGear.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza