No Tech for Apartheid

Google otpustio 28 zaposlenika koji su protestirali zbog ugovora kompanije s Izraelom

18.04.2024. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Google

Nakon što su zaposleni održali mirne proteste u Google uredima u New Yorku i Kaliforniji, devetoro je uhapšeno, a 28 otpušteno.

Google je u srijedu otpustio 28 zaposlenika koji su bili uključeni u protest protiv ugovora s izraelskom vladom koji ovaj gigant dijeli sa svojim konkurentom Amazonom, piše The Washington Post.

Otpuštanja su uslijedila nakon što je devet zaposlenika uhapšeno u utorak dok su učestvovali u "sjedećim" mirnim protestima u kancelarijama Googlea u Sunnyvaleu u Kaliforniji i New Yorku.

Radnici su zadržani nekoliko sati prije nego što su pušteni, rekli su zaposleni ove kompanije.

Zaposlenici, dio grupe pod nazivom No Tech for Apartheid, pišu pisma i organiziraju proteste protiv Googleovog dogovora o prodaji tehnologije Izraelu od 2021.

Googleov ured u New Yorku. (Nema tehnologije za Apartheid)

Napetost oko ugovora poznatom kao Nimbus, među zaposlenima u Googleu i Amazonu povećao se od početka rata između Izraela i Gaze u oktobru.

Kritičari projekta kažu da će pojačati nadzor izraelske vlade nad Palestincima i dovesti do daljeg raseljavanja i diskriminacije.

U izjavi putem e-maila, glasnogovornik Googlea je rekao da su radnici otpušteni jer su "fizički ometali rad drugih zaposlenika i spriječili ih da pristupe našim objektima", što je "jasno kršenje naših pravila i potpuno neprihvatljivo ponašanje".

"Nakon što su odbili višestruke zahtjeve da napuste prostorije, policija je angažirana da ih ukloni kako bi se osigurala sigurnost ureda", navodi se u e-mailu.

"Do sada smo zaključili pojedinačne istrage koje su rezultirale raskidom radnog odnosa za 28 zaposlenih, te ćemo nastaviti istraživati ​​i preduzimati mjere po potrebi.", stoji u izjavi.

Ovih 28 otpuštenih zaposlenika, koji su u utorak navečer ostali bez svojih radnih uređaja i saznali za otkaz preko e-maila tog jutra, rekli su da su šokirani i ljuti odlukom kompanije.

"Bjesan sam", rekao je jedan od otpuštenih radnika koji su pomogli u organizaciji sit-in protesta, ali nisu direktno učestvovali.

"Ovo je krajnje neprimjeren i neproporcionalan odgovor na radnike koji se zalažu za moral i za to da Google pozivaju na odgovornost nad svojim obećanjima. Otpuštanje ljudi povezanih s događajem koji im se ne sviđa – to je nevjerovatno.", naveo je. 

Zaposlenici Googlea protestiraju u uredima kompanije u Sunnyvaleu, Kalifornija, na slici objavljenoj na društvenim mrežama u srijedu.

"Ovo je ogromna eskalacija i promjena u načinu na koji je Google odgovorio na kritike radnika", dodao je zaposlenik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti iz pravnih razloga.

Zaposlenik je rekao da su članovi grupe No Tech for Apartheid razgovarali s advokatom o podizanju optužnice protiv Googlea zbog navodnog kršenja zakona o radu.

Tokom zasjedanja u sjedištu Googlea u Sunnyvaleu, Kalifornija, u utorak, radnici su zauzeli ured generalnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana.

Ali zaposleni koji su učestvovali u akciji, čiji su video snimci objavljeni na Instagramu, negirali su da su ometali bilo koga drugog u Google-u da radi.

"Čak ni radnici koji su učestvovali u mirnom sit-in protestu i odbijali da odu nisu oštetili imovinu niti prijetili drugim radnicima", rekla je u e-mailu Jane Chung, glasnogovornica No Tech for Apartheid.

"Umjesto toga, dobili su izuzetno pozitivan odgovor i iskaze podrške.", rekla je. 

 Amazon također ima Nimbus ugovor s Izraelom, a zaposlenici Amazona su učestvovali u akcijama No Tech for Apartheid u utorak, ali nije bilo izvještaja da su radnici Amazona uhapšeni ili otpušteni.

Amazon nije još komentirao ove poteze Google-a.

Inače, osnivač Amazona Jeff Bezos ujedno je vlasnik i Washington Posta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti