Dizelašima odbrojani dani

06.04.2017. 09:16 / Izvor: Agencije
Dizelašima odbrojani dani

Zvanični Brisel će, takođe, dobiti ovlašćenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja.

Evropski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj da spreče ponavljanje Volkswagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Za Nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 evra po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv.

"Nove mjere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali, poslije ovogodišnjeg rada, prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti", izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbieta Bjenkovska.

Prema novom zakonu, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

Zvanični Brisel će, takođe, dobiti ovlašćenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja. Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finalizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, EK i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa VW iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmjenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza