Predstavljamo vam nove naslove iz knjižare Knjiga.ba

18.10.2018. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Predstavljamo vam nove naslove iz knjižare Knjiga.ba

U "mjesecu knjige" nastavljamo sa predstavljanjem noviteta iz najveće online knjižare u BiH, koja se nalazi na adresi Knjiga.ba

U "mjesecu knjige" nastavljamo sa predstavljanjem noviteta iz najveće online knjižare u BiH, koja se nalazi na adresi Knjiga.ba

Amir Talić, Zlatan Čekić, Fikret Kurtović,Semir Hasić - Sanska posla

Izdavač knjige je knjižara "Kalem" a radi se o djelu koje sadrži poeziju i prozu - koje zajednički potpisuju Amir Talić, Zlatan Čekić, Semir Hasić i Fikret Kurtović.
Svu četvericu autora zajedno veže to što se prozom i stihovima bave Sanskim Mostom, njegovom historijom, ljudima i događajima. Kako je istaknuto tokom promocije, knjiga nije niti historija, niti fikcija, nego je popis onoga što još uvijek postoji kao inventar jedne posve subjektivne historije voljenog grada. Moglo bi se kazati da je to, ustvari, svojevrsni porodični album Sanskog Mosta.

Hazeta Hamzić-Salihović - Vrisak do neba

Vrisak do neba govori o ratu u Bosni i Hercegovini. Autorica kaže da je to knjiga o potrazi za identitetom. Glavni lik nakon 22. godine odlazi u portagu za biološkom majkom.
Uz to ja pratim još dva lika. Jedno je nastalo kao plod silovanja Bošnjakinje, a drugo dijete nesvjesno također traži svoje roditelje - autor, Hazeta Hamzić Salihović

Khaled Hosseini - Molitva moru

Knjiga Khaleda Hosseinija Molitva moru inspirisana je tragičnom sudbinom Alana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog izbjeglice, koji se u septembru 2015. utopio u Sredozemnom moru pokušavajući da se domogne sigurnosti Evrope.

Na mjesečinom obasjanoj plaži otac drži usnulog sina u naručju dok čekaju svanuće i dolazak broda. Priča svom sinu o dugom letu njegovog djetinjstva, sjeća se kuće svog oca u Siriji, njihanja maslina na vetru, meketanja majčinih koza, zveketa lonaca i šerpi. Sjeća se i živahnog grada Homsa, prepunih ulica, džamije i velike pijace iz vremena prije nego što je nebo počelo da bljuje bombe, prije nego što su morali da pobjegnu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza