Prvu aplikaciju napravio kao srednjoškolac

Asmira iz Tuzle znatiželja uvela u IT, a danas je vlasnik kompanije

14.12.2023. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Asmir Zahirović

Prvu aplikaciju napravio kao srednjoškolac da riješi problem zadaće.

Svijet IT-a sve više privlači mlade u Bosni i Hercegovini. Često mijenjaju profesiju i odlučuju se na prekvalifikaciju za IT. Nisu rijetki ni oni koji se odluče da samostalno uče i tako kroče u svijet informacionih tehnologija. Jedan od onih koji su samostalno počeli učiti programiranje je i Asmir Zahirović iz Tuzle.

Kaže da je svaki početak težak, ako ste okupirani drugim obavezama i nemate slobodnog vremena da radite na nečemu novom.

U svijet IT-a kao srednjoškolca ga je uvela znatiželja. Na inicijativu starijeg prijatelja, koji je imao iskustvo u IT-u, upoznao je CTO-a jedne velikoj kompaniji.  On ga je uveo u svijet programiranja.

"Moj interes je bio toliko veliki, da sam već nakon nekoliko dana, napravio malu aplikaciju u Delphi programskom jeziku. Ona mi je riješila trivijalan problem sa zadaćom koju sam dobivao u školi. To mi je bila motivacija da krenem dalje istraživati", kazao je Asmir.

Dobio stipendiju i mentora

Nakon dvije godine istraživanja raznih programskih jezika odlučio je da se fokusira na razvoj WEB aplikacija.

"Naišao sam na stipendiju kompanije Leftor (tražili su popunjavanje mjesta WEB developera). Primili su me i dobio sam mentora koji mi je u svakom momentu rješavao nedoumice. Dodatno me motivisao da učim nove stvari, te da se lakše uklopim u radno okruženje", istakao je.

Dobivanje mentora uveliko je ubrzalo njegov napredak.

"Prvenstveno sam dobijao upute gdje da potražim odgovore na moja pitanja. Također sam dobijao potencijalna rješenja programerskih problema", pojasnio je.

it

Osnovao firmu

Asmir je svoj put nastavio kao poduzetnik i osnovao firmu OKNOS. Samostalno poslovanje naglašava zahtijeva mnogo više odgovornosti, ali plodovi su dobri.

"Dok sam radio u firmama, nisam razmišljao previše o načinima na koji firma zarađuje. Non stop sam bio fokusiran na projekat na kojem radim. Isto tako teže sam pronalazio motivaciju, jer posao u firmi bude ponekad veoma dosadan. Kao samostalni poduzetnik sam naučio da je svestranost ključ uspjeha, jer neprihvatanje bivanja u komfor zoni te tjera da naučiš nove stvari. Učenje novih stvari ako se to prihvati na pravi način može biti veoma zabavno“, pojasnio je.

Za Asmira su IT poslovi sadašnjost i budućnost naše zemlje. Iako je nedavno veliki broj mladih developera u našoj zemlji i svijetu dobilo otkaz, ističe da nema razloga za strah.

"Ovo možda zvuči demotivirajuće, ali je sasvim normalna stvar. U veoma kratkom roku se akumuliralo mnogo kadra u IT svijetu", istakao je.

 U vrijeme korone mnogo ljudi je ostajalo kod kuće te se i sam broj korisnika raznih aplikacija enormno povećao. Tako se javila i potreba za dodatnim uposlenicima u IT branši.

"Mislim da je ovo jedinstvena prilika za domaće IT firme kojima je potreban IT kadar da riješe probleme i modernizuju poslove. Mogu da zaposle mlade i ambiciozne ljude koji već imaju radno iskustvo. Naša zemlja ima milion potencijalnih projekata. U posljednjih nekoliko godina se pojavila i kvalitetna startup scena. Sigurno sve ljude koji se odluče za IT karijeru čeka svijetla budućnost", naglasio je.

strano_trziste

Usmjeren na strano tržište

Kao i većina IT firmi u BiH i Asmir je zbog bolje zarade usmjeren na na strano tržište.

"Imam nekoliko dugogodišnjih klijenata sa kojima sam izgradio veoma visok stepen povjerenja i uzajamnog poštovanja. Radimo i na projektima za domaće firme. Ekonomska računica jeste lošija, ali satisfakcija koju dobijete kad završite neki projekat za domaću firmu je nevjerovatna. Bilo je momenata kada projekat i ne bude na kraju profitabilan, ali krajnji rezultat i referenca nam otvaraju vrata  za druge potencijalne projekte“, pojasnio je.

Asmirov savjet mladima je da im fokus ne bude samo na jednoj tehnologiji.

"Mislim da mlađe generacije preskaču fundamentalne stvari u toku učenja. Fokusiraju se na "sklapanje" aplikacija korištenjem već gotovih komponenti koje nikako ne razumiju. To im u konačnici može biti pravi problem kada apliciraju na posao", pojašnjava i dodaje:

"Zahvaljujući AI alatima, poput ChatGPT, sada programeri početnici mogu veoma brzo doći do saznanja. ChatGPT im može poslužiti kao veoma dobar mentor u procesu učenja bilo kojeg programskog jezika i razumijevanja tehnologije uopće. Također, na YouTubu ima dosta besplatnih i veoma kvalitetnih kurseva za svaki mogući programski jezik, tako da što se tiče resursa za učenje zasigurno ih neće faliti“.

Asmir svoje znanje nadograđuje i dalje. Dva puta je bio brucoš i sada ponovo studira.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti