Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Merkur se smanjio za sedam kilometara

17.03.2014. 13:45 / Izvor: Dnevnik.hr

Merkur se tijekom četiri milijarde godina polako hladio, a površina mu se tijekom tog procesa naborala i mjestimice popucala. Znanstvenici su činjenicu da se Merkur smanjuje prvi put primijetili još u 70-im godinama 20. stoljeća, kad je svemirska letjelica Mariner 10 proletjela pored tog planeta.

Najnovije fotografije s NASA-inog Messengera omogućile su astronomima da bolje preciziraju procjenu kontrakcije Merkura, a pokazalo se da je to sažimanje Merkura znatno veće nego što se prije mislilo, objavili su u izvještaju za Nature Geoscience.

Mariner je 1974. i 1975. godine prošao pored Merkura i fotografirao 45 posto njegove površine, Na temelju tako dobivenih podataka, znanstvenici su zaključili kako se radijus tog planeta tijekom njegove povijesti smanjio za 1 do 3 kilometra.

Ta se brojka, međutim, nije poklapala s modelima studija koji su pokazivali kako se tijekom 4 milijarde godina radijus Merkura trebao više smanjiti. To je ispravio Messenger, koji je od ulaska u orbitu Merkura 2011. godine, snimio 100 posto njegove površine te omogućio opsežno proučavanje njegove površine.

Znanstvenici su na temelju novih podataka došli do brojke od 7 kilometara smanjenog radijusa, što je unutar spomenutih modela.

Merkur ima promjer oko 4.000 kilometara i njegova jezgra je metalna, a omata je tek tanki kameni sloj debljine 400 kilometara.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza