Pauza

Počinje studijsko putovanje "Tragovima Bosanskog kraljevstva" u 10 BH gradova - Od 25. do 27. septembra 2009. godine

24.09.2009. 13:56 / Izvor: eKapija.ba

Narednog vikenda, od 25. do 27. septembra 2009. godine, na prostorima centralne Bosne promovirat će se jedinstvena bosanskohercegovačka turistička inicijativa "Tragovima Bosanskog kraljevstva", u okviru koje će za dvadesetak predstavnika turističkih agencija iz zemlje i inostranstva organizirati posjeta čak deset bh. gradova.

Kroz zanimljivo i nesvakidašnje putovanje, koje će između ostalog ponuditi tajne i život "na dvoru kralja Tvrtka", gosti će posjetiti Visoko, Čajengrad, Vareš, Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Vranduk, Maglaj, Tešanj, Jajce i Travnik. Oni će se kroz ovo putovanje upoznati sa tematikom, okusima, historijom i običajima srednjovjekovne bosanske države, posjetiti kulturno-historijske spomenike iz tog doba, koji su pravo kulturno blago i do sada najmanje iskorišten turistički resurs ovog podneblja.

Ovo je samo dio najavljenih aktivnosti značajnog projekta, kojeg vodi "Fondacija Mozaik" u saradnji sa desetak odabranih zajednica, u želji da se izrade jedinstveni, brendirani turistički proizvodi u niši kulturnog turizma.

Cilj projekta je jednostavan, da se kroz tematiku srednjovjekovne Bosanske države poboljša konkurentnost BiH u sferi kulturnog turizma, jer sve je bazirano na zajedničkoj temi srednjovjekovnog Bosanskog Kraljevstva i dovedu turisti.

Tokom realizacije projekta i ovog studijskog putovanja gostima će se predstaviti zenički hor "Modus Vivendi" sa svojim originalnim izvedbama srednjevjekovne muzike. Na zanimljiv način će im se prezentirati brojni historijski detalji, uz ulomke iz brojnih putopisa i srednjevjekovne poezije, kao i uprizorenje zapisa sa stećaka uz pratnju zurle. Gosti će tokom tri dana posjetiti kraljevske tvrđave i utvrde, katakombe, probati srednjevjekovnu gastronomsku ponudu i okušati se u igrama iz tog doba.

Svečana promocija bosanskohercegovačke turističke inicijative "Tragovima Bosanskog kraljevstva" odvijat će se u subotu 26. septembra 2009. godine, u prostorima i okruženju tešanjske tvrđave Gradina uz prisustvo brojnih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Teskt i foto: Agencija ZEDA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza