Pauza / KULTURA I FILM

Podrška Općine Stari Grad Sarajevo film festivalu

02.07.2014. 08:59 / Izvor: eKapija.ba

Ugovor o dodjeli granta u iznosu od 12.000 KM za realizaciju aktivnosti u sklopu Sarajevo Film Festivala, potpisali su jučer načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Saradnja između ovog prestižnog festivala i Općine Stari Grad traje dugi niz godina, a kako se najveći broj sadržaja odvija upravo u Starom Gradu, pored finansijske, Općina pruža i tehničku podršku.

Istakavši da je, prema zvaničnim informacijama Turističke zajednice, prošle godine Sarajevo posjetilo oko 200.000 turista, ali da je nezvanično taj broj i do 600.000, načelnik Hadžibajrić je kazao da u vrijeme SFF-a cijeli grad “oživi”.

“Iako je situacija teška, mi ćemo podržati i ovaj jubilarni, 20. Sarajevo Film Festival i nema sumnje da će to biti jedan spektakl. SFF je događaj na kojem bi Sarajevu pozavidjele i veće metropole”, kazao je Hadžibajrić.

Prema riječima Mirsada Purivatre, do početka 20. Sarajevo Film Festivala ostalo je još 45 dana, a na njegovoj pripremi se radi još od prošle godine kako bi ovo izdanje festivala bilo najbolje do sada.

“Ono što nas raduje je kontinuirana saradnja i podrška Općine Stari Grad. Naša direkcija je smještena na ovoj općini, koristimo prostorije koje smo dobili od općine i zahvaljujem se na razumijevanju. S druge strane Općina Stari Grad je najzanimljivija za sve naše goste. A, naravno i finansijska podrška itekako dobro dođe”, kazao je Purivatra.

“Zajedno s Općinom Stari Grad učinit ćemo sve se građani Sarajeva, svi gosti Sarajevo Film Festivala i turisti osjećaju dobro”, dodao je on.

Govoreći o finansijskoj konstrukciji Purivatra je istakao da zvanične državne institucije pokrivaju 29% njihovog finansijskoj plana, te izrazio bojazan zbog špekulacija da bi na državnom nivou sva sredstva predviđena za kulturu mogla biti preusmjerena za pomoć poplavljenim područjima. Ipak, naglasio je da će ovogodišnji festival, po veličini, kvalitetu i broju gostiju biti na nivou 2013 godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza