Prvi "Ćevap fest" 13. januara u Banjoj Luci

10.01.2018. 14:50 / Izvor: Fena
Prvi 'Ćevap fest' 13. januara u Banjoj Luci

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica ovog grada.

Grad Banja Luka u subotu, 13. januara organizuje prvi festival banjalučkog ćevapa.

"Ćevap fest" je manifestacija posvećena promociji domaćeg, lokalnog, prepoznatljivog proizvoda i brenda – rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić te istakao da Banja Luka ima potencijal da s onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce.

Za učešće na ovoj gastronomskoj manifestaciji za sada je prijavljenih šest roštiljnica, koje će ćevape prodavati po “popularnim” cijenama.

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica ovog grada, a kako je rekao Radojičić, željelo se od te priče napraviti i nešto više.

"Tako je paralelno s ovom manifestacijom, Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla, odnosno, mi ćemo biti nosioci inicijative koja ima formalni put prema institucijama u BiH koji su za to ovlašteni da se zaštiti geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa", naveo je Radojičić, koji je pozvao sve sugrađane i goste da u subotu posjete "Ćevap fest“.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu ove manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom "banjalučkom ćevapu“.

"Proteklih dana Banja Luka je bila puna turista, i sigurno je da su svi probali banjalučki ćevap. Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci", rekao je Kuštrinović.

Kazao je da banjalučki ćevap u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u "pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

"Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama", ispričao je ovaj banjalučki meteorolog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza