Pećina Orlovača otvorena za posjetioce

16.04.2019. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Pećina Orlovača otvorena za posjetioce

Pećina Orlovača koja se nalazi u Speleološkom kompleksu u naselju Sumbulovac kod Pala  je zvanično otvorena za posjetioce.

Pećina Orlovača koja se nalazi u Speleološkom kompleksu u naselju Sumbulovac kod Pala  je zvanično otvorena za posjetioce. Sa pola kilometra uređenom pješačkom stazom i bogatim prirodnim nakitom, spada među najljepše pećine na Balkanu. Pravi je biser turističke ponude sarajevsko-romanijske regije u koji još treba dosta uložiti, prije svega u prilazne puteve. Pećina je i stanište autohtonog slijepog miša, najugroženije vrste sisara u Evropi.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara, do nje se stiže uređenom pješačkom stazom. Obilazak je neizvodljiv bez vodiča koji vas detaljno upoznaje sa rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode tokom hiljada godina.

"Posebnost pećine Orlovače je to što je bogata raznim formama pećinskog nakita i mogu da kažem da je jedna od najbogatijih pećina na prostoru Balkana", kaže Ivana Кovačević, član Ekološko-speleološkog društva „Orlovača“ Mokro-Pale.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je svim školama da u okviru eksurzija na Jahorini posjete Orlovaču. Istovremeno, republički Zavod za zaštitu spomenika odobrio je sredstva za istraživanje gornjeg platoa unutar pećine, čime će njena ponuda narednih godina biti potpunija.

"Postavili smo rasvjetu kroz čitavu pećinu, što je neophodno zbog mikro klime, istovremeno radimo sa osnovnim školama u Palama, spremamao ne samo vodiče, speleologe već i mlade koji će moći da pruže prvu pomoć", istakao je Mladen Samardžić, stručni saradnik za kuluturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale.

Pećina Orlovača biće otvorena do sredine oktobra, od utorka do subote, u terminima od 9, 12 i 15 časova. Cijene ulaznica su od dvije do četiri marke u zavisnosti od toga da li je riječ o đačkim eksurzijama ili pojedincima. Gradske i opštinske vlasti najavile su konačno asflatiranje prilaznog puta i parkinga.

"Sa zadovoljstvom prisustvujemo otvaranju sezone u pećini Orlovača. Ona je svakako bitan faktor u dopunjavanju turističke ponude Grada Istočno Sarajevo u ljetnjem periodu", poručio je Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo.

Orlovača je izvanredno djelo prirode, u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda. Кosti pramedvjeda pronađene su na 400 metera od ulaza u pećinu, a primjerke mogu vidjeti i posjetioci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza