Pripremljen vodič za zaštitu tradicionalnih prehrambenih proizvoda

04.03.2022. 11:43 / Izvor: Akta.ba
vodič

Vodič je namijenjen svim proizvođačima i prerađivačima hrane u BiH koji žele zaštititi oznaku podrijetla, oznaku zemljopisnog podrijetla ili oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta za svoje prehrambene proizvode.

Kako bi podržala proizvođače čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za stjecanje jedne od registriranih oznaka podrijetla, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID TURIZAM), pripremila je "Vodič za dobijanje oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini". Vodič je namijenjen svim proizvođačima i prerađivačima hrane u BiH koji žele zaštititi oznaku podrijetla, oznaku zemljopisnog podrijetla ili oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta za svoje prehrambene proizvode.

Pravni okvir u području sustava kvalitete prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini omogućava svim proizvođačima da, nakon registracije oznake u Bosni i Hercegovini, naziv svog proizvoda registriraju i na razini EU. Na taj način može se zaštitititi proizvod od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe registrirane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, priopćeno je iz Agencije.  

Pored prirodnih potencijala, uspostavljenog pravnog okvira i podrške kroz međunarodne projekte, proizvođačima zainteresiranim za stjecanje oznaka za prehrambene proizvode na raspolaganju je i financijska podrška entitetskih ministarstava poljoprivrede.

"Specifična "veza" između kvaliteta i/ili reputacije proizvoda i njihovog geografskog porijekla može imati značajnu tržišnu vrijednost, te je zaštita proizvoda preko geografskih oznaka ključni korak naprijed za proizvođače da steknu odgovarajuću tržišnu prednost. Potrošači su često spremni da plate višu cijenu za proizvode koji imaju određene karakteristike koje ih povezuju sa njihovim geografskim porijeklom. Geografske oznake stoga mogu igrati značajnu komercijalnu ulogu na tržištu i predstavljati interesantan tržišni potencijal za proizvođače u smislu brendiranja proizvoda i promocije geografskog područja sa kojeg proizvod sa zaštićenom oznakom potiče. Prateći postupke zaštite proizvoda u zemljama u okruženju i Registar Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prepoznalo je značaj i vrijednost proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i več petu godinu u agrarnom budžetu obezbjeđuju se sredstva za podršku sprovođenja postupka zaštite proizvoda sa sa oznakama geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane", ističe Božana Vranješ iz Odjeljenja za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Primjer dobre prakse u području registracije oznaka predstavlja tržište Europske unije, gdje je prepoznat značaj i vrijednost zaštićenih proizvoda s oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Na razini EU do kraja 2021. godine, zaštićeno je i ukupno registrirano 1.635 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, od čega 668 naziva oznakom podrijetla, 905 naziva oznakom zemljopisnog podrijetla i 62 naziva oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prirodnim resursima, biološkoj raznolikosti, pogodnoj klimi, te dugoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane, ima odlične preduvjete i potencijal za razvoj tržišta proizvoda s dodanom vrijednošću. Proizvodi zaštićeni oznakama podrijetla i zemljopisnog podrijetla prepoznatljiviji su na tržištu, a samim tim konkurentniji i u pravilu imaju veću cijenu od srodnih proizvoda.

Trenutačno u Bosni i Hercegovini dva proizvoda imaju registriranu oznaku podrijetla (Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina), a tri proizvoda oznaku zemljopisnog podrijetla (Visočka pečenica, Livanjski sir i Nevesinjski krumpir).

"Zahvaljujemo USAID-u na sustavnom i ustrajnom promicanju dobrih praksi koje pomažu razvoja poljoprivrednog i prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Kao što ste naveli u Vašem vodiču, proizvodi zaštićeni oznakama porijekla i oznakom tradicionalnog specijaliteta su prepoznatljiviji na tržištu a to ih čini konkuretnijim i stvara pretpostavke za višu cijenu u odnosu na ostale srodne proizvode. Pohvaljujemo jednostavan i vrlo jasan način pružanja najvažnijih informacija o zaštićenim oznakama porijekla, zaštićenim oznakama geografskog porijekla i oznaci garantirano tradicionalnog specijaliteta, kreiranog od strane projekta USAID Turizam. Na ovaj način se potencijalinim korisnicima pružaju sve potrebne informacije o registraciji oznaka zaštite porijekla, kao i potencijalima za njihovo uvođenje na prostoru Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će napori USAID-a rezultirati registracijom dodatnog broja domaćih proizvoda pod ovim oznakama, čemu će nastojati doprinijeti i Federalno ministarstvo poljoprivrede kroz svoj Program novčanih potpora", kaže šef Odsjeka za ruralni razvoj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Pejo Janjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza