Eno-gastronomsko putovanje kroz Hercegovinu

02.09.2013. 08:15 / Izvor: eKapija.ba

Okusima i zvucima Hercegovine obilježen je rad Oxfama na valorizaciji proizvoda Hercegovine i oživljavanju Vinske ceste Hercegovine.

U subotu navečer je u prostorijama Ateljea "Figure" u Sarajevu održana promocija eno-gastronomskog potencijala Hercegovine. Okusima i zvucima Hercegovine obilježen je rad Oxfama na valorizaciji proizvoda Hercegovine i oživljavanju "Vinske ceste Hercegovine", kao i projekat Ujedinjene Hercegovine, kojim se promoviraju hercegovački proizvođači.

U nesvakidašnjoj atmosferi ateljea, brojne zvanice su imale priliku upoznati se sa nekim od proizvođača tradicionalnih Hercegovačkih proizvoda, te degustirati provjereno domaći livanjski sir, sir iz mijeha, med i grah poljak, a sve to uz čašicu vrhunskog domaćeg vina, u kojem se skriva vrelina hercegovačkog sunca.

"Hercegovina je naša Istra, Toskana, Provansa, Andaluzija… to su krajevi koji mirišu, dijelovi svijeta koje nakon putovanja pamtite više i bolje nego druge. Hercegovini treba dati mogućnost da se predstavi svijetu, a od njenih ljudi – od kojih neki učestvuju u projektima Oxfama i Ujedinjena Hercegovina – može se i treba učiti kako biti uporan i predan u svojim vizijama", rekao je Ahmed Burić, predstavljajući prisutne proizvođače.

Obraćajući se prisutnima, Ajna Galičić, projektni menadžer Oxfam ureda u BiH, pojasnila je inspiraciju koja je pokrenula ovaj projekat: "Imajući u vidu uspješan primjer iz Toskane, gdje  spoj poljoprivrede i turizma donio veliki ekonomski doprinos, odmah smo prepoznali skriveni eno- gastronomski  potencijal Hercegovine i počeli da maštamo zajedno sa našim lokalnim partnerima, o razvoju Hercegovine u tom smjeru sa ciljem da podržimo ruralno stanovništvo i poboljšamo njihove prihode".

"Večeras imate priliku ne samo da okusite i upoznate najbolje iz Hercegovine nego i da se inspirišete njome u svakodnevnom životu. Odgovornost za opstanak kvalitete i tradicije je zajednička, ona nam daje smisao života ovdje gdje živimo i reprezentativno nas predstavlja u svijetu", rekla je Malka Alić, iz Ujedinjene Hercegovine, pozivajući zvanice na uživaju u proizvodima Hercegovine koji su sinoć bili na ponudi.

Oxfam je međunarodna konfederacija 17 organizacija, koje čine međunarodni pokret za promjene, prisutan u više od 90 zemalja širom svijeta, u izgradnji budućnosti bez nepravde i siromaštva. Cilj Oxfama u zemljama jugoistočne Europe, gdje djeluje preko 10 godina,  je doprinos smanjenju siromaštva i poboljšanju života i uslova za život stanovništva u marginaliziranim ruralnim oblastima.

Oxfam već 8 godina podržava ruralne oblasti u Hercegovini preko projekata ruralnog razvoja i valorizacije tipičnih i tradicionalnih proizvoda. Ujedinjena Hercegovina je projekat koji kroz prvu prodavnicu te vrste u Sarajevu okuplja, promovira i podržava proizvođače iz Hercegovine. Ujedinjena Hercegovina nudi najbolje od hercegovačkih proizvoda koji su provjereni i certificirani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza