Tuzlanska umjetnica neobičnim muralom privukla pažnju sugrađana

12.05.2020. 20:19 / Izvor: Tuzlanski list
Tuzlanska umjetnica neobičnim muralom privukla pažnju sugrađana

Da su joj murali poseban izazov tuzlanska umjetnica pokazala je i kada je počela oslikavati zid ateljea neobičnim motivom.

Ulični umjetnici širom svijeta u proteklim danima odlučili su iskoristiti prazne ulice kako bi stvorili prigodne grafite.

Neki od njih poslali su poruku o važnosti izolacije, drugi su crtali zdravstvene radnike kao junake, a treći su slali političke poruke.

Amela Dubravić umjetnica iz Tuzle, inspiraciju za motiv nije željele tražiti u nedaćama koje su pogodile cijeli svijet već se odlučila oslikati svoju trenutnu inspiraciju, piše Tuzlanski.ba.

Ova tuzlanska umjetnica ljubav prema bojama i platnu njeguje još od ranog djetinstva, ozbiljnije se slikarstvom bavi zadnjih desetak godina, a od prije pet godina preuzela je rizik te se isključivo posvetila tom pozivu.

Amela svakodnevno vrijeme provodi u svom ateljeu koji se nalazi preko puta Međunarodne galerije portreta u Tuzli a član je ULUBIH (Udruženja likovnih umjetnika BIH) na čijim izložbama redovno učestvuje. 

Kroz slikarstvo se izražava koristeći razne tehnike od ulja na platnu, akrila, akvarela, tuša, kolaža do suhog pastela.

Međtutim, kako i sama navodi veliki izazov i zadovoljstvo su joj izrada murala.

Da su joj murali poseban izazov tuzlanska umjetnica pokazala je i u prethodnih desetak dana kada je počela oslikavati zid ateljea neobičnim motivom.

Derviš i smrt, Prokleta avlija, Lovac na zmajeve, Knjiga mojih života samo su neki od naslova koji su na Amelinoj polici dobili novu umjetničku dimenziju.

"Ovo vrijeme pandemije me na neki način pokrenulo da uradim mural. Ideju za motiv police sa knjigama sam preuzela od dvojice umjetnika iz Holandije. Uglavnom, imala sam million ideja, možda i naoko ljepših, ali jednostavno mora se desiti taj klik u datom trenutku kad osjetim da to je to i da ću imati dovoljno energije da izvedem ideju do kraja." kaže Amela Dubravić, te objašnjava na koji način su određeni naslovi pronašli svoje mjesto na ovoj nesvakidašnjoj polici.

"Ovaj mural je neka vrsta moje lične karte. Birala sam naslove meni omiljenih knjiga i pisaca, a na jednoj polici sam oslikala svoj alat za rad odnosno kistove, boje i paletu. Trebalo mi je desetak dana da sve završim. Obično uradim mural za jedan ili dva dana, ali ovaj put puno detalja mi je oduzelo dosta vremena a i kiša koja je padala.", kaže Amela. 

 

Tokom crtanja murala reakcije prolaznika su bile izuzetno pozitivne a nerijetki su oni koji su fotografisali i tokom same izrade.

"Neki zastanu i pohvale, neki se samo nasmješe, što mi je isto kao i pohvala i lijepa riječ, neki zamole da fotografišu. Uglavnom, cijelo vrijeme kružila je izuzetno pozitivna energija. Ovim muralom sam već ostvarila svoj cilj. Osim što sam uljepšala zid, izmamila sam osmijehe i oduševljenje barem stotinjak prolaznika. To znači da su ljudi prepoznali, osjetili moju pozitivnu energiju i trud, zbog čega sam presretna.", kaže Dubravić. 

Parlament Federacije BiH nedavno je usvojio Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 ili takozvani korona zakon.

Zakoni se donose i na kantonalnom nivou.

Amela kao i veliki broj obrtnika ne očekuje preveliku pomoć države.

"Neću imati podršku države kao obrtnik, a kao umjetnik još manje. Nije mi jasno zašto nemaju svi pravo na subvencije. Ta sredstva bi cirkulisala i završila u budžetima. Ponašaju se kao da bi mi sa ‘poklonjenim’ novcem otputovali na Maldive i tamo ga potrosili. Vladajuće strukture svojim ignorantskim odnosom umjetnost guraju na margine drustva. Svi oni znaju kao napamet naučenu pjesmicu da su kultura i umjetnost važni ali ne i zašto. Osim što se kroz umjetnost čuva i stvara identitet i vrijednosti jednog društva, ona je jako važna kao čovjekovo osnovno pravo na slobodu. U umjetnosti osnovni parameter stvaranja je sloboda, sloboda izražavanja, pokreta, govora. Nestajanjem umjetnosti nestaje slobode. Kad nestane slobode nastaje totalitarizam. Dodatni problem u našem društvu je ukorjenjena saburli praksa zvana šuti i trpi.", zaključuje Amela. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza