Pauza / KULTURA I FILM

U Sarajevu održan drugi Austrijski bal

14.05.2018. 07:57 / Izvor: Fena

Sarajevo je po drugi put bio domaćin Austrijskog bala koji se održava u Vijećnici. Prošle godine, kada je održan prvi put, također u maju, Sarajevo se upisalo među 40 gradova svijeta u kojima se priređuje ta jedinstvena plesna manifestacija.

I ovoga puta zvanicama se obratio ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer riječima da su glavni povod za ovaj događaj prijateljske veze Sarajeva i Beča, kao i država Austrije i BiH koje, dodao je, obje imaju budućnost u Evropi.

Pammer je pozdravio goste - diplomate, evropske predstavnike, ministre, čelnike Kantona i Grada Sarajeva, kao i brojne druge goste iz Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih zemalja.

Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazavši da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva.

Po njegovim riječima, ambasador Pammer najzaslužnija je osoba za ustanovljavanje ove manifestacije u Sarajevu jer je njegovom željom, voljom i ogromnom energijom učinio da se "poslože sve kockice" i da Sarajevo, u izvrsnom ambijentu gradske Vijećice, po drugi put bude domaćin Austrijskog bala.

Gradonačelnik Skaka dodao je kako se nada da će Austrijski bal postati tradicionalna manifestacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Iz Austrije je za ovu priliku doputovao orkestar Bečkog opernog bala koji je i ove godine zvucima valcera "Na lijepom plavom Dunavu" otvorio dio manifestacije "Svi na valcer".

Drugi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Austrije, te izvedbom “Ode radosti”.

Uvodni dio činio je špalir učesnika, plesnih parova i grupa, članova folklornih sekcija.

Prilikom ulaska gostiju u Vijećnicu, vojni orkestar iz Koruške izveo je mini koncert ispred objekta.

Prema protokolu, bal traje do ranih jutarnjih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza