Konferencija o mentalnom zdravlju

Kakvo je mentalno zdravlje građana u Bosni i Hercegovini?

11.05.2023. 13:29 / Izvor: BHRT
mentalno zdravlje

Kakvo je mentalno zdravlje građana u Bosni i Hercegovini? Postoje li adekvatne reforme i koliko se pozornosti posvećuje prevenciji u ovom području.

Kakvo je mentalno zdravlje građana u Bosni i Hercegovini? Postoje li adekvatne reforme i koliko se pozornosti posvećuje prevenciji u ovom području. Dosad je kroz centre za mentalno zdravlje u našoj zemlji prošlo više od 70 hiljada korisnika.

Teške godine tranzicije dovele su do urušavanja porodičnog sistema, zbog čega je porodica kao stub zakazala, kaže Nataša, psihijatrica koja je radila na tragičnom slučaju ubistva u Beogradu. U svemu kroz samu prevenciju zakazala je i zajednica. Međutim, gledajući region BiH je već napravila korak dalje i posvetila se reformi mentalnog zdravlja.

Nataša Ceribašić Ljubomirović, psihijatrica iz Beograda - "Saradnja i multidisciplinarnost između svih ustanova sistema je jako važna i nešto što smo također izgubili je zajednica, odnosno usluge u zjadenici. Ono na šta sam ponosna i bila sam dio toga - reforma mentalnog zdravlja u BiH je ta što doprinosi jačanju zajednice, osnaženi su da pružaju usluge putem nje da svi ne idu u bolnice."

Upravo u tom sistemu mentalnog zdravlja psihijatri i psiholozi moraju sarađivati sa socijalnim radnicima i pedagozima, logopedima i defektolozima, zaključuje ministar Šeranić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS - "Da taj sistem interdisciplinarnosti uvedemo u naše društvo, gvorimo o jednoj multisektorijalnosti gdje sistem zdravstva treba da radi sa sistemom školstva, sistemom sport, kulture kako bismo mogli da što bolje na vrijeme prepoznati problematiku u mentalnom zdravlju."

Kroz reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH, prošlo je više od 70 hiljada pacijenata, a u njihovu socijalnu inkluziju i oporavak uključeno je 75 centara za mentalno zdravlje.

Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva - "Vrlo važno je stalno ponavljati priču o mentalnom zdravlju i ono što ovdje danas čujemo je to da je BiH lider u ovom dijelu Evrope."

Mira Jovanovski, direktorica Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope - "Imajući u vidu da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje zdravstvenom mrežom Jugoistočne Evrope od prvog jula ove godine očekuje se da će tema mentalnog zdravlja i dalje ostati ključni regionalni prioritet."

Regionalnu konferenciju o mentalnom zdravlju organizirao je Institut za populaciju i razvoj u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BIH, a uz podršku resornih ministarstava iz oba entiteta i finansijsku pomoć Vlade Švicarske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza