Žućko: Mladi lav koji se bavi odvajanjem plastike

25.09.2015. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Žućko: Mladi lav koji se bavi odvajanjem plastike

Žućko je osmišljen kao energičan, ponekad nestašan, ali uvijek dobronamjeran lav koji potiče djecu na odvajanje plastike.

Žućko je mladi lav koji se bavi odvajanjem plastike. Ima nekoliko vizuelnih detalja koji su vezani za ciljeve kampanje i njeno porijeklo. Dva njegova repa asociraju na češki državni grb odakle potiče program Inostrane razvojne saradnje Republike Češke koji je glavni partner edukativnih kampanja s Ekolavom i ostalim lavovivma. Njegova griva je izrađena u obliku univerzalnog simbola za reciklažu i održivi razvoj. Žuta boja grive i ime ovog lava stvaraju snažnu asocijaciju s bojom posuda, kanti i kontejnera za selektivno prikupljanje plastike.

Žućko je osmišljen kao energičan, ponekad nestašan, ali uvijek dobronamjeran lav koji potiče djecu na odvajanje plastike. Trenutno se koristi za potrebe edukativne kampanje u sklopu projekta Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“. Edukativna kampanja u sklopu ovog projekta se bavi odvajanjem otpada.

Podaci o Žućku koji su namijenjeni za djecu su dostupni na posebnoj internet stranici www.ekolav.ba/zucko/ na kojoj možete pročitati razne informacije o Žućkovom životu.

Ponekad je nestašan i voli šalu, pa ga u njegovom razredu smatraju za glavnog zabavljača. U školi je dobar i ima odlične ocjene iz predmeta koji ga zanimaju. Druge predmete baš i ne voli, ali uvijek se potrudi da i iz njih dobije makar četvorku. Odličan je sportista i član školskog tima u skoro svim sportovima.

Što se tiče odnosa prema prirodi, u početku nije posvećivao veliku pažnju njenom očuvanju,  nije uopšte razmišljao i bacao je sve redom gdje je stigao. Nakon razgovora sa Ekolavom dobro je razmislio o svojim postupcima, shvatio je svoje greške i vrlo se postidio, takoreći poklopio se ušima. Odmah se prijavio u Ekolavov tim, postao jedan od najaktivnijih članova i sada je odgovoran za odvajanje plastike. Malo ko zna da Žućko ima „umjetničku dušu“ i da je vrlo kreativan. Uostalom, upravo Žućko je autor glavnog slogana Ekolavovog tima: „Potrudi se i ti malo, prirodi je stvarno stalo!“

Ekolav je vrlo ponosan na Žućka, a ovom mladom lavu zbog njegove energije nije moguće pobjeći. Kako stiže svuda, uvijek vidi da neki nevaljalac ne odvaja plastiku i Žućko mu održi dobru bukvicu. Ekolav je odlučio da na svoja putovanja povede i Žućka, kao dio svog edukativnog tima, i Žućko sada sija od sreće i jedva čeka da se druži sa djecom i pokaže sve što zna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza