Šta je registracija domene?

15.02.2022 13:49:12
registracija domene qss qloud podrška internet poddomena

QSS-ov online sistem rezervacije i registracije domene Vam znatno olakšva proceduru registracije domene.

QSS-ov online sistem rezervacije i registracije domene Vam znatno olakšva proceduru registracije domene. U par koraka osigurajte Vaš naziv i prostor na internetu.

QSS je ovlašteni registrar .BA domena. QSS pruža punu uslugu registracije, hostinga i održavanja domena sa pripadajućim servisima.

Pored nacionalne .BA domene, QSS pruža uslugu registracije, hostinga i održavanje najpopularnijih globalnih domena kao što su: .COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, .EU, .MOBI, itd.

QSS-ova 24/7 lokalna stručna podrška Vam garantuje najkvalitetniju uslugu registracije domene.

Registracija .BA domena

Pravilnik o korištenju tld .BA naziva domena: Opšti uslovi o registraciji i korištenju .BA domena

.ba domen je nacionalni domen Bosne i Hercegovine i temelj njene prepoznatljivosti u virtuelnom svijetu na Internetu. ccTLD .ba domen je u skladu sa međunarodnim preporukama ICANN-a, tj. RFC 1591, podijeljen na standardne poddomene:

  1. .com.ba – delegiran,
  2. .edu.ba – predviđen za registraciju od strane institucija koje se bave obrazovanjem: osnovne, srednje i stručne škole registrovane pri nadležnim ministarstvima, te privatne škole, kao i privrednih subjekata (firmi) koji su registrovani u Bosni i Hercegovini i čija je primarna djelatnost edukacija ili obuka,
  3. .gov.ba – predviđen za registraciju od strane organa svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine i državnih agencija,
  4. .mil.ba – predviđen za registraciju od strane vojnih organa,
  5. net.ba –predviđen za registraciju od strane subjekata koji su legalni davaoci internetskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine
  6. .org.ba – predviđen za registraciju od strane organizacija i udruženja građana, kulturnih ustanova, muzeja, pozorišta i drugih neprofitnih pravnih lica.

(2) Za registraciju poddomena .edu.ba i .gov.ba potrebno je dostaviti kopiju obavještenja o razvrstavanju djelatnosti kao dokaz da pravno lice ispunjava uslove iz Opštih uslova.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak