Postavljen senzor za mjerenje kvaliteta vazduha na izletištu Tvrdimići

03.03.2021 07:48:28
Postavljen senzor za mjerenje kvaliteta vazduha na izletištu Tvrdimići

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo finansirala je nabavku i postavlјanje senzora za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara na izletištu Tvrdimići u sklopu projekta „Pametan grad za period 2020/2023. godine“

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo finansirala je nabavku i postavlјanje senzora za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara na izletištu Tvrdimići u sklopu projekta „Pametan grad za period 2020/2023. godine“.

Ovo je jedan od važnih koraka u zajedničkoj borbi za jasnim i prije svega transparentnim informacijama o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo. Za građane koji imaju neke od hroničnih tegoba, disajnih i ostalih poteškoća, i te kako će značiti da mogu dobiti informacije o kvalitetu vazduha dnevno. Posebno u ovim vremenima kada imamo virus koji direktno napada naše disajne organe.

„Purple Air“ senzor za mjerenje kvaliteta vazduha kontinuirano mjeri kvalitet vazduha, a rezultati mjerenja su dostupni u realnom vremenu na web stranici „Purple Air“ u skladu sa Air Quality Index-om koji prati koncentraciju zagađivača PM 2.5 i PM 10.

Air Quality Index mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti – 0 je zeleno, 500 crveno. Iznad 70 je neprijatno, oko 150 zabrinjavajuće, 250 je alarmantno, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija