HIFA-OIL donacijom od 70.000 KM pomaže dijalizni odjel Opće bolnice Tešanj

16.12.2022 13:03:03

Kao finalna aktivnost koja će zaokružiti nastojanja kompanije Hifa-Oil da dio svog uspjeha podijeli sa društvenom zajednicom uručena je donacija Odjeljenju za dijalizu Opće bolnice u Tešnju.

Kompanija Hifa-Oil, najveći privatni naftni distributer u BiH, povodom obilježavanja jubileja 20 godina postojanja i uspješnog poslovanja, odlučila je cijelu 2022. godinu posvetiti društveno odgovornom djelovanju. Svaki mjesec u ovoj godini organizovane su različite akcije pomoći i uručenja donacija. Kao finalna aktivnost koja će zaokružiti nastojanja kompanije Hifa-Oil da dio svog uspjeha podijeli sa društvenom zajednicom uručena je donacija Odjeljenju za dijalizu Opće bolnice u Tešnju. 

U svrhu unaprijeđenja usluge za pacijente s terminalnim bubrežnim oštećenjem koji bez hemodijalize ne bi mogli živjeti kompanija Hifa-Oil je u komunikaciji s Općom bolnicom u Tešnju odlučila donirati upravo opremu potrebnu za pripremu vode za dijalizu. Vrijednost donirane opreme je 70.000 KM, a donaciju je uručio Venan Hadžiselimović, izvršni direktor kompanije Hifa-Oil.

"Voda za hemodijalizu se smatra farmakološkim proizvodom i zahtjeva skupu opremu, što bolnica u ovom momentu nije bila u stanju osigurati. Ovom donacijom Hifa-Oil želi pomoći Dijaliznom centru, olakšati svakodnevni rad i funkcionisanje dijalize, te pacijentima obezbijediti kraći boravak na hemodijalizi uz manje prekida zbog alarmiranja aparata, koje je dijalizni odjel imao zbog čestih problema upravo u procesu pripreme vode. Ovim činom privodimo kraju uspješnu poslovnu godinu te zaokružujemo realizaciju naše društvene odgovornosti za 2022. godinu, koju ćemo svakako nastaviti i u narednoj godini", poručio je dr.sc. Venan Hadžiselimović, izvršni direktor kompanije Hifa-Oil.  

U Dijaliznom odjelu Opće bolnice u Tešnju se dijalizira oko 45 do 50 pacijenata uglavnom po hroničnom programu što podrazumijeva hemodijalizu tri puta sedmično po četiri sata. Bolesnici na hroničnom programu dijalize sedmično su izloženi količini od 300 do 400 litara dijalizata, za razliku od zdravih osoba koje rijetko kad popiju više od 15 litara vode sedmično. Prosječna količina vode potrebna za jednu dijalizu je oko 120 litara. Za dijalizni centar od dvadeset dijaliznih mjesta za pripremu dijalizata potrebno je oko 10 litara vode u minuti. 

"Bez "ultračiste" vode koja je potrebna za rad dijalizatora, nijedan aparat ne bi mogao funkcionisati, što bi bilo jako opasno za preostalo zdravlje i živote naših pacijenata. Oprema koju smo imali ranije je bila instalirana 2005. godine u „dobrom polovnom stanju“ i nekako je izdržala sve ove godine, doduše s dosta problema u zadnje vrijeme i svakodnevno očekivanje da dijaliza svim pacijentima stane. Zaista je teško naći riječi kojima se možemo zahvaliti kompaniji Hifa-Oil na ovom velikom gestu", istaknula je dr. Nedžada Irejiz, načelnica Odjeljenja za dijalizu. 

Opća bolnica Tešanj danas je obilježila i 30 godina hemodijalize te su predstavili dosadašnje rezultate i planove ističući važnost hemodijalize za pacijente s terminalnim bubrežnim oštećenjem. 

"Unazad par godina Opća bolnica Tešanj je imala problem sa osmozom u sklopu procesa dijalize. Hifa-Oil kao društveno odgovorna kompanija je prepoznala taj problem i odlučila da pruži pomoć u obnovi osmoze sa svojom vrijednom donacijom. Ono što bih istaknuo jeste da Hifa-Oil kontinuirano iskazuje senzibilitet prema potrebama naše bolnice te time pokazuje da je riječ ne samo o izuzetnom poslovnom subjektu, nego i kompaniji koja prepoznaje potrebe uže i šire zajednice", poručio je dr. Omer Bedak, direktor Opće bolnice Tešanj.  

Značaj pripreme vode i njena ćistoća za proces hemodijalize i u konačnici održavanje zdravlja i dobrobiti pacijenata s terminalnim bubrežnim oštećenjem je ogroman. Osigurati čistu vodu i olakšati proces hemodijalize je od iznimne važnosti za bilo koji dijalizni odjel. 

Kompanija Hifa-Oil ponosna je što je mogla dati svoj mali doprinos ovako važnom poslu koji obavlja osoblje Opće bolnice u Tešnju. Donacija je zasigurno pronašla pravo mjesto te će olakšati živote pacijentima i pomoći osoblju da kvalitetnije i lakše obavljaju svoj posao. Biti na usluzi društvenoj zajednici i biti podrška u trenucima kada je neophodno glavni je cilj kompanije Hifa-Oil koja će svoje društveno odgovorno poslovanje nastaviti i u godinama koje dolaze. 

PODIJELI:
TAGOVI: HIFA-OIL donacija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi