Zahtjevi HACCP-a mogu biti implementirani u bilo koji dio lanca hrane

28.09.2020 09:49:59
Zahtjevi HACCP-a mogu biti implementirani u bilo koji dio lanca hrane

Vrijednost HACCP sustava čini njegov proaktivan pristup kroz koji organizacija definira i analizira sve potencijalne opasnosti

Promjene na tržištu hrane uslijed globalizacije, usvajanje novih prehrambenih navika, te kontinuiranog povećanja zahtjeva od strane potrošača, nameću svim sudionicima u lancu hrane nove standarde s ciljem povećanja sigurnosti i kvalitete.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) međunarodni je priznat \"alat\" koji već 50 godina na sustavan način omogućava sprečavanje ili u najvećoj mogućoj mjeri smanjenje rizika u procesu proizvodnje, pripreme i skladištenja hrane.

Vrijednost HACCP sustava čini njegov proaktivan pristup kroz koji organizacija definira i analizira sve potencijalne opasnosti koje se mogu očekivati u procesu realizacije proizvoda, definira kritične kontrolne točke, te postavlja efikasne mjere kontrole radi sprečavanja pojave značajnijih opasnosti.

Ocjenu stupnja ispunjenja standarda provodi neovisno ovlašteno certifikacijsko tijelo i to je jedina priznata metoda provjere ispunjavanja zahtjeva samog standarda. Certifikat o sukladnosti sustava kupcu daje potvrdu da su nastojanja organizacije uložena u zadovoljavanje standarda doista i provedena.

Zahtjevi HACCP-a mogu biti implementirani u bilo koji dio lanca hrane, počevši od primarne proizvodnje i prerade pa do trenutka potrošnje.

Prihvaćenost HACCP sustava kao jednog od najefikasnijih sustava na međunarodnoj razini potvrđena je ugradnjom HACCP principa u sve standarde vezane za hranu kao i u zakonsku regulativu pojedinih država.

Ukoliko trebate certifikaciju/grupnu certifikaciju ili savjet, slobodno  se obratite certifikacijskoj kući TÜV Croatia d.o.o. - Predstavništvo u Bosni i Hercegovini / TÜV NORD GROUP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo