Zrak

Foto: Anadolija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog pogoršanja kvaliteta zraka, u općini Ilijaš proglašeno Upozorenje, a u ostalim Pripravnost

Zbog pogoršanja kvaliteta zraka, u općini Ilijaš proglašeno Upozorenje, a u ostalim djelovima Kantona Sarajevo Pripravnost.

26.01.2022. 15:09 / Izvor: Akta.ba

S obzirom na trenutno stanje kvaliteta zraka koje je tokom današnjeg dana značajno pogoršano, kao i na prognozirane stabilne vremenske uslove u narednim danima, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglašava epizodu „Pripravnost“ u zonama A, B i D Kantona Sarajevo. 

Ovo je tijelo, također, predložilo i Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da proglasi epizode „Upozorenje“ za zonu Ilijaša, tj. za zonu C. 

Ministarstvo je uvažilo prijedlog Stručnog tijela i naredbom proglasilo spomenutu epizodu za Ilijašu, jer je stacionirana stanica u ovom dijelu Kantona Sarajevo zabilježila prekoračenje praga epizode „Upozorenje“ za PM10 od 150µg/m3. 

Navedenom naredbom je naređeno, uz primjenu svih mjera iz epizode "Pripravnost", i preduzimanje slijedećih mjera u zoni C, i to: 

  • Osigurati da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3ºC; 
  • Smanjiti broj radnih sati tehnoloških postrojenja, sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energije za grijanje za minimalno 20%; 
  • Primjeniti "mokri postupak" za zimsko održavanje cesta od strane komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama; 
  • Intenzivirati nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila sa stanovišta sumnje na prekomjerno zagađivanje okoliša shodno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila; 
  • Zabraniti izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru; 
  • Zabraniti održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama, koje vrši organ MUP-a na zahtjev organa državne uprave nadležnog za poslove zdravstva. 

U isto vrijeme, mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na svim ostalim automatskim stanicama  - Otoka, Ilidža, Hadžići i Vijećnica zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za PM10 od 50µg/m3 za prethodni dan.  

Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću slabe inverzije i vjetrom slabog intenziteta promjenjivog smjera.  

Iz Stručnog tijela na kraju naglašavaju i kako će padavine koje su prognozirane za petak, 28. januar 2022. godine, biti slabog intenziteta, zbog čega ne očekuju da će značajnije doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka u našem kantonu. 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Kvalitet zraka

#pripravnost

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti