Vlada TK odobrila skoro milion konvertibilnih maraka za privredna društva

06.07.2012. 14:41 / Izvor: eKapija.ba
Vlada TK odobrila skoro milion konvertibilnih maraka za privredna društva

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i dala saglasnosti na više odluka Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona o odobravanju sredstava privrednim društvima sa područja Tuzlanskog kantona. Prema Odlukama 200.000,00 KM odobreno je privrednom društvu „Bosnia valves“ D.O.O. Tuzla, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti i za izmirivanje obaveza prema dobavljačima.

Na ime pomoći privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti, koja u održavanju tekuće likvidnosti nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje radi osiguranja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja zaposlenicima i članovima uže porodice ukupno 669 zaposlenika, 23.080,50 KM odobreno je za Fabriku obuće “Aida” Tuzla, “Unioninvest - Mašinska montaža” Tuzla, “Rudnici nemetala” Kladanj, “Elektromontaža” Tuzla, „Livnica čelika“ Tuzla, „Bosnia valves“ Tuzla i „Koksno-hemijski kombinat“ Lukavac. Privrednom društvu „Tvornica transportnih uređaja“ d.d. Tuzla je kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti odobreno od 200.000,00 KM, a 120.900,30 KM odobreno je privrednom društvu Fabrika obuće „Aida“ D.D. Tuzla, kao nastavak realizacije započetih aktivnosti proisteklih iz Izvještaja ekspertnog tima iz 2011. godine i to za izmirivanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa koji su u nadležnosti Porezne uprave, a koji se uplaćuju u cilju zbrinjavanja tehnološkog viška.

Finansijska sredstva u iznosu od 300.000,00 KM odobrena su Rudniku soli „TUZLA“ d.d. Tuzla, na ime finansijske pomoći za realizaciju Projekta investiranja u izgradnju istražno-eksploatacionih bušotina B-88 i B-93 na ležištu kamene soli „Tetima“ Rudnika soli „TUZLA“ D.D. Tuzla. Također, Rudniku soli „TUZLA“ d.d. Tuzla odobreno je 50.000,00 KM na ime finansijske pomoći za realizaciju Programa ušteda električne energije na Rudniku soli „Tuzla“ d.d. Tuzla primjenom obnovljivih izvora energije.

Za realizaciju Programa istraživanja mineralne sirovine magnezita na ležištu „Miljevica“ Rudnicima nemetala „Kladanj“ d.o.o. Kladanj je odobreno 50.000,00 KM, a isti iznos sredstava odobren je i privrednom društvu „Eko Energija“ d.o.o. Kalesija, na ime finansijske pomoći za istraživanje i realizaciju Projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije – fotonaponska mikroelektrana u Kalesiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti