Građani BIH oprezni u planiranju većih investicija i kupovina

14.11.2012. 14:33 / Izvor: Fena
Građani BIH oprezni u planiranju većih investicija i kupovina

Agencija Prizma istraživanja danas je u Sarajevu prezentirala rezultate drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH u okviru GIZ-ovog projekta "Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH".

Uz podršku GIZ-a BiH je putem IFO Instituta iz Minhena od aprila uključena u Svjetsko ekonomsko istraživanje (WES) te su podaci za BiH prvi put uvršteni od drugog kvartalnog izvještaja za 2012. godinu.

"Ti rezultati pokazuju da je BiH znatno ispod prosjeka zemalja istočne Evrope, koji je kao region također ispod prosjeka zemalja ostatka svijeta. Zbog toga nas očekuje veoma nepovoljan period ekonomskog razvoja", rekao je Dino Đipa, direktor Agencije Prizma istraživanja.

Prošle godine urađeno je kao pilot-projekt mjerenje indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja u skladu s metodologijom harmoniziranog programa Evropske unije za ankete biznisa i potrošača.

"Ove godine također smo primijenili istu metodologiju, koju koriste sve zemlje Evropske unije, te smo poredili naš indeks s indeksima drugih zemalja EU. Upravo je to ono što očekuje BiH kada dobije kandidatski status za EU, odnosno imat će obavezu da bude uključena u ovakvu vrstu istraživanja", kazao je Đipa.

U BiH u julu i septembru provedena su istraživanja, odnosno ankete potrošača u kojima je ispitano 2.500 ispitanika. U odnosu na 2011. godinu kada je utvrđen pad povjerenja potrošača, u julu ove godine zabilježen je rast, da bi opet u septembru došlo do pada indeksa povjerenja potrošača, kao što je slučaj u ostatku Evrope.

"To znači da su građani BiH veoma oprezni prilikom procjene stanja finansijskih mogućnosti, kao i u planiranju većih investicija i kupovina. Očito je da očekuju relativno negativnu situaciju u bh. ekonomiji", istakao je direktor.

Navodeći da je indeks povjerenja potrošača važan jer ima veze s obimom kupovina građana kazao je da s obzirom na to kako su glavni prihodi u budžetima u BiH bazirani na PDV-u može se očekivati i da će s padom kupovina građana pasti i prihodi PDV-a.

S druge strane, anketa biznisa, koja je obuhvatila više od 1.500 firmi u sektorima proizvodnje, građevinstva, trgovina i usluga, pokazala je da je u odnosu na prošlu godinu industrijska proizvodnja u ovoj godini pala za šest procenata.

U sektoru građevinarstva utvrđen je blagi pad indeksa poslovnog povjerenja u odnosu na julu 2011. godine, dok je najveći pesimizam pokazan u sektoru usluga.

Đipa smatra da u poređenju s drugim zemljama BiH nije nikakav poseban slučaj i vrijednosti ovih indeksa su na nivou ili blizu nivoa prosjeka Evropske unije.

Osimd toga, istraživanje je pokazalo da poslovni sektor misli da se najveći problem u poslovanju i razvoju firme identifikuju u porezima, naknadama i dažbinama.

"Bh. privrednici osjećaju pritisak vlasti, koje su u posljednjih 12 mjeseci dodatnim opterećenjima opteretili privredu da bi na taj način nadoknadili nedostatak sredstava u budžetu", zaključio je Đipa.

Poslovni sektor vlastima u BiH poručio je da je vrijeme da se nešto poduzme u ekonomiji naše zemlje, odnosno da ih se oslobodi svih dodatnih dažbina i obaveza da bi imali više sredstava za razvoj poslovanja.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti