10 društveno korisnih i inovativnih ideja u utrci za nagrade

29.06.2012. 13:46 / Izvor: eKapija.ba
10 društveno korisnih i inovativnih ideja u utrci za nagrade

U Hotelu Grand Sarajevo u toku je bh. Innovation lab, program koji je okupio blizu 100 novinara/ki, programera/ki, dizajnera/ki, blogera/ki, fotografa/kinja, aktivista/kinja, umjetnika/ca, studenta/kinja i zainteresiranih pojedinca/ki kako bi zajedno radili na inovativnim tehnološkim rješenjima za određene društvene probleme i potrebe.

Na konkurs, objavljen u maju, prijavilo se 46 ideja, od kojih je izabrano 10 koje se dalje takmiče za jednu od tri glavne nagrade - prva nagrada iznosi 3000 KM, druga 2000 KM i treća 1000 KM. Sve ideje su inovativne, društevno korisne i podrazumijevaju razvoj i bolje razumijevanje novih medija, te unapređuju medijsku pismenost.

Program Innovation lab, koji su organizovali ured Internews-a u BiH i Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE), ima za cilj podizanje svijesti o potencijalu tehnoloških alatki u jačanju medija i njihove mogućnosti da pruže pouzdane informacije građanima, koji, bolje informisani, mogu pozvati vlasti na odgovornost za svoje postupke ili reagovati na razna dešavanja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Pored praktičnog rada, učesnici su imali priliku naučiti više o važnosti prilagođavanja online sadržaja potrebama korisnika, šta znače i kako se koriste besplatne stvari na internetu, te kako kvalitetno pretraživati i istraživati na internetu. Posebno su interesantne bile prezentacije Anne Kuliberda iz fondacije Techsoup o izgradnji online zajednica i Hadija Habbala o privatnosti i sigurnosti u online prostorima.

Nakon dva dana napornog rada, prezentacija svih ideja i proglašenje tri najupješnije održaće se u u subotu, 30. 6. 2012. godine u art kinu Kriterion sa početkom u 20:00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti