Pozvani svi zainteresirani

Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana KS sutra u Domu mladih

15.04.2024. 16:20 / Izvor: Akta.ba
KS

Upoznajte se sa Urbanističkim planovima na području Kantona Sarajevo i iznesite svoje mišljenje i sugestije o ovoj temi.

Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo bit će održana u utorak, 16.04.2024. godine, s početkom u 17:00 sati, u Domu mladih Centra Skenderija.

Ova javna rasprava je organizirana, prije svega, za građane Kantona Sarajevo, kao i za predstavnike lokalnih zajednica, te zainteresirane predstavnike institucija, vladinih i nevladinih organizacija.

Akta.ba je detaljno izvještavala o Nacrtu kada je isti prezentiran. 

Među predstavnicima institucija, ovoj javnoj raspravi prisustvovat će i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, koji će se obratiti prisutnima.

"Upoznajte se sa Urbanističkim planovima na području Kantona Sarajevo i iznesite svoje mišljenje i sugestije o ovoj temi.", poručuju iz Vlade KS.

Ovoj raspravi mogu prisustvovati svi zainteresirani građani a iz Vlade su podsjetili na pravila parlamentarnih ponašanja u cilju što efikasnije rasprave:                                          

1. Odnosite se prema svim učesnicima u raspravi s ljubaznošću i poštovanjem.

2. Cijenite različitost pogleda i mišljenja.

3. Kritikujte ideje, a ne pojedince.

4. Suzdržite se od ponižavajućeg, diskriminatornog ili uznemiravajućeg ponašanja i govora usmjerenog prema drugima.

5. Suzdržite se od ometajućeg ponašanja tokom govora drugih.

6. Dopustite izlagaču da iskoristi svoje vrijeme tako što nećete prekidati izlaganje.

7. Na Javnoj raspravi možete postaviti pitanja, dati komentare ,sugestije, prijedloge i primjedbe, a prethodno se potrebno javiti za riječ osobi koja moderira raspravu, te predstaviti radi vođenja zapisnika.

8. Važno je da govorite polako i razgovjetno kako bi se vaše izlaganje pravilno dokumentovalo.

9. Jedna osoba ima mogućnost za jedno izlaganje i time dajemo prostor ostalim sugrađanima da imaju svoja izlaganja.

10. Vrijeme dodijeljeno svakom pojedincu za izlaganje je ograničeno – 2-3 minuta.

11. Jedno izlaganje može sadržavati više pitanja, sugestija i komentara na različite segmente prezentirane dokumentacije sve dok se pridržava propisanog trajanja.

12. Ako je neko od izlagača postavio pitanje koje je u skladu sa vašim dopustite nekom drugom da postavi drugo pitanje.

13. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom koji ste dobili ili smatrate da vam nije odgovoreno na sva pitanja, svoje sugestije, prijedloge i komentare dostavite pisanim putem uz dodatno obrazloženje za ona pitanja za koja smatrate da vam nije odgovoreno tokom javne rasprave.

14. Uzmite u obzir da ukoliko pratite javnu raspravu putem digitalnih kanala i stavljate komentar ispod, isti neće biti uzet u obzir kao zvanični komentar, te ne postoji obaveza odgovora. 

15. Sva pitanja, prijedloge, sugestije i komentare dostavite u pisanoj formi na način kako vam je objašnjeno tokom Javne rasprave i javnog uvida.

"Prihvaćanjem i djelovanjem u okviru datih pravila poštujemo svoje sugrađane/ke i dajemo mogućnost što većem broju građana da iskažu svoje mišljenje.", zaključili su. 

Podsjećamo, javni uvid je otvoren krajem mjeseca marta i trajat će 60 dana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti