Održan okrugli sto "Prepreke za razvoj Sajma turizma u Sarajevu"

31.03.2011. 16:00 / Izvor: Fena
Održan okrugli sto 'Prepreke za razvoj Sajma turizma u Sarajevu'

U okviru manifestacije "Dani turizma" koja se održava u Centru Skenderija u Sarajevu danas je organiziran okrugli sto "Prepreke za razvoj Sajma turizma u Sarajevu" s ciljem osvjetljavanja svih problema koji su na putu regionalnog i međunarodnog razvoja ove manifestacije.

U radu skupa učestvovali su predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera (UHIR) BiH, Udruženja turističkih agencija (UTA) u BiH, vlasti, Centra Skenderija, te privredni subjekti.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) u BiH Zoran Bibanović kazao je novinarima da je cilj okruglog stola sumirati sve probleme koji koče razvoj manifestacije "Dani turizma", naglasivši da je ona u svakoj zemlji osnovni turistički faktor u privlačenju svih subjekata u toj oblasti, ali i promociji potencijalnim turistima.

On navodi podatak da je BiH prije rata, od 1969. godine kada je napravljena Skenderija, imala najveći sajam turizma u regionu. Također, od 1974. godine BiH je imala najveću internacionalnu turističku berzu čijim je sesijama prisustvovalo više od 1.000 učesnika, a svake godine ju je pratilo više od 400 akreditiranih novinara.

"To je bila najveća turistička berza ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i šire. Na ovogodišnjem sajmu je oko sto izlagača, što je veoma skromno. Ali, nepotrebno je da bude skromno, jer bismo mogli mnogo efikasnije raditi, te vratiti uspješni sistem i način na koji se vrši prezentacija turističkog proizvoda", kazao je on.

Bibanović podvlači da spomenuta dva udruženja i drugi subjekti u turizmu žele ovim skupom postaviti pitanje državi i svim drugim nivoima vlasti da li uopće žele imati razvijeni turizam kao djelatnost.

Naglasio je da ovi subjekti ne mogu sami napraviti iskorak u napretku sajma, već je potrebno napraviti konzorci zainteresiranih strana u oblasti privrede i državnih institucija, kako bi se dobila inicijalna sredstva i već naredne godine organizirao sajam na svjetskom nivou.

Učesnici će po završetku skupa donijeti zaključak koji će biti proslijeđen predstavnicima vlasti u cilju promjena u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti