Opštine Petrovac, Ljiga i Moravske Toplice dogovorile zajedničke promotivne aktivnosti

02.04.2011. 11:55 / Izvor: eKapija.ba
Opštine Petrovac, Ljiga i Moravske Toplice dogovorile zajedničke promotivne aktivnosti

Krajem marta delegacija opštine Petrovac predvođena načelnikom Dejanom Prošićem posjetila je Moravske Toplice u Sloveniji.

Pored opštine Petrovac, posjeti je prisustvovala delegacija opštine Ljig u Srbiji predvođena prvim čovjekom opštine Miroslavom Maksimovićem, a činili su je još Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije i Bojan Kojić, predsjednik UOTO.

Kako je saopšteno, prvog dana upriličen je susret sa predstavnicima Kmetilske gozdarske zbornice na čelu sa Stankom Kapunom.

"Oni su nam predstavili mehanizme ruralnog razvoja prije, u toku i poslije ulaska Slovenije u EU. Poželjeli su nam da što duže ulazimo u EU jer najbolje korištenje fondova i jednostavnost procedura je upravo zemljama sa statusom kandidata. Posjetili smo proizvođače mlijeka, vina, te davaoce usluga seoskog turizma" , kažu u opštini.

Također, ponuđena je saradnja od strane KGZ Slovenije na pripremama i realizaciji projekata.

Predstavnici iz Ljiga, Petrovca i Moravskih Toplica još su dogovorili zajedničke promotivne aktivnosti oko agroturističkih organizacija posvećenih ručnom košenju trave, te uspostavljanju Balkanskog kupa. Drugi dan je upriličen prijem kod Župana Alojza Glavača i njegovih saradnika, a tokom razgovora izražena je spremnost na saradnju i podršku, jer su, kako je zaključeno, opštinama iz zemalja u tranziciji itekako dobrodošla iskustva Slovenije u procesu ulaska u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti